Nezakonito prevozili ilegalne migrante

Provođenje kompenzacijskih mjera rezultiralo je sprječavanjem krijumčarenja osoba na području Samobora

FOTO: Ilustracija
 
Policijski  službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 35-godišnjim državljaninom Srbije zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u drugoj članici EU ili potpisnici Šengenskog sporazuma“.
 
Sumnja  se da je 16. lipnja 2023. godine u večernjim satima na području Novog Zagreba, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi i iz  koristoljublja, a prema prethodnom  dogovoru sa zasad nepoznatom osobom, preuzeo u svoj osobni automobil  marke VW Polo zagrebačkih registarskih oznaka šest stranih državljana, ilegalnih migranata koje je prevozio prema granici s Republikom Slovenijom i na taj način im  pomagao da se kreću teritorijem Republike Hrvatske. U njegovoj namjeri spriječili su ga policijski službenici i zaustavili na području Samobora istog dana u večernjim satima.
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičenik je uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zagrebačke.
 
Također, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Protuzakonito ulaženje, kretanje i  boravak u drugoj članici EU ili potpisnici Šengenskog sporazuma“ Policijski službenici Policijske  uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje i nad  24-godišnjim državljaninom Crne Gore.
 
Osumnjičeni 24-godišnji državljanin Crne Gore je 16. lipnja 2023. godine oko 20 sati,  na zasad neutvrđenoj lokaciji na području Grada Zagreba, kao vozač  osobnog automobila marke VW Touran slovenskih nacionalnih oznaka, iz koristoljublja i prema prethodnom dogovoru sa zasad nepoznatom osobom,  preuzeo i smjestio u svoje vozilo četvero stranih  državljana, ilegalnih migranata. Nakon što ih je smjestio u vozilo krenuo ih je prevoziti  teritorijem Republike Hrvatske prema granici s Republikom Slovenijom. Na području Samobora su ga u večernjim satima zastavili policijski  službenici u blizini državne granice i na taj način ga spriječili u njegovom naumu.
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičenik je predan pritvorskom nadzorniku dok je kaznena prijava podnijeta nadležnom državnom odvjetništvu.
 
Strani državljani smješteni su u Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite.

Stranica