Rezultati akcije „Alkohol i droge“ i „Brzina“

Pojačanim nadzorom sudionika u prometu policijski službenici utvrdili čak 469 prometnih prekršaja

FOTO: Ilustracija
 
Tijekom vikenda, od 23. do 26. lipnja 2023. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 469 prometnih prekršaja, od čega 55 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 135 prekršaja nepropisne brzine, 81 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa, 18 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, dva prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, četiri pod zabranom, devet prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom te 165 ostalih prekršaja.
 
Najveća zabilježena koncentracija alkohola kod vozača je:
 
U subotu, 24. lipnja oko 23.40 sati, 43-godišnjak upravljao je osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Alejom Javora u smjeru sjevera. Nadzorom vozila i vozača kod utvrđeno je da upravlja vozilom pod utjecajem alkohola od 2,30 g/kg te  kod sebe nije imao vozačku dozvolu. Nakon utvrđene alkoholiziranosti vozač je odveden na liječnički pregled u Nastavni zavod za hitnu medicinsku pomoć Grada Zagreba, nakon čega je smješten u Jedinicu za zadržavanje i prepratu do otriježnjenja nakon čega je sproveden na Općinski prekršajni sud u Zagrebu.
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno članku 199. stavku 1. i članku 282. stavku 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirano je ukupno osam osoba – test negativan, a tri osobe su odbile testiranje.
 
Od 55 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 9 vozača (16,4%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 10 mladih vozača (18,2%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 
Prilikom provođenja akcije, osam osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a 11 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.
 

Stranica