Nastavljena akcija ciljano usmjerena na grubo kršenje prometnih pravila

Cilj ove akcije je osigurati građanima poštivanje javnog reda i mira uz inzistiranje na prometnoj kulturi svih sudionika u prometu

FOTO: Ilustracija

Na području Policijske uprave zagrebačke, u noći sa 7. na 8. srpnja 2023. godine, provedena je akcija pojačanog nadzoru u prometu, a posebice u Gradu Zagrebu i to u zonama trgovačkih centara i objekata brze prehrane prema vozačima koji svojim ponašanjem, načinom vožnje i kršenjem prometnih i drugih propisa remete javni red i mir. Vozači koji upravljaju modificiranim vozilima, tehnički neispravnim i raznim drugim motornim vozilima stvaraju buku te takvim načinom vožnje također remete javni red i mir i krše propise, posebice u cestovnom prometu.
 
Tijekom provođenja same akcije od 21 do 3 sata, policijski službenici zaprimili su pet dojava oko mogućih okupljanja takve vrste, a koja rezultiraju potencijalnim kršenjem prometnih propisa i remećenjem javnog reda i mira u smislu buke rada motora, „proklizavanja“ kotača i slično. Tijekom postupanja po zaprimljenim dojavama, u jednom slučaju su policijski službenici posumnjali na nepoštivanje propisa o tehničkoj ispravnosti vozila te su tri osobna automobila poslana na izvanredni tehnički pregled gdje je utvrđena tehnička neispravnost vozila. 
 
Pojačanim postupanjem policijskih službenika u nadzoru prometa, odnosno kontrole vozila i vozača utvrđeno je ukupno 87 prometnih prekršaja, jedan prekršaj iz Zakona o obveznim osiguranjima u prometu i jedno kazneno djelo krivotvorenja isprava zbog nepripadajuće registarske pločice na vozilu.
 
Od ukupno utvrđenih deset prekršaja tehničke neispravnosti vozila na njih sedam utvrđeni su opasni tehnički nedostaci, dok su na tri vozila utvrđeni veći tehnički nedostaci na vozilu.
 
Policijski službenici utvrdili su 19 prekršaja zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola te su tri vozača zadržana na triježnjenju. Zbog nepropisne brzine zabilježeno je 10 prekršaja, također je evidentirano 18 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, tri prekršaja isteka važenja prometne dozvole, sedam prekršaja isteka važenja vozačke dozvole te 20 ostalih prekršaja.

Ujedno, podsjećamo da Policijska uprava zagrebačka u dane vikenda provodi akcije pojačanog postupanja u prometu s ciljem povećanja sigurnosti na cestama, a o kojima akcijama redovno izvješćujemo javnost njenom najavom, a u konačnici i provedenim rezultatima.
 

Stranica