Nastavljena akcija ciljano usmjerena na grubo kršenje prometnih pravila

Cilj ove akcije je osigurati građanima poštivanje javnog reda i mira uz inzistiranje na prometnoj kulturi svih sudionika u prometu

FOTO: Ilustracija

Na području Policijske uprave zagrebačke, u noći s 14. na 15. srpnja 2023. godine, provedena je akcija pojačanog nadzoru u prometu, a posebice u gradu Zagrebu i to u zonama trgovačkih centara i objekata brze prehrane prema vozačima koji svojim ponašanjem, načinom vožnje i kršenjem prometnih i drugih propisa remete javni red i mir. Vozači koji upravljaju modificiranim vozilima, tehnički neispravnim i raznim drugim motornim vozilima stvaraju buku te takvim načinom vožnje također remete javni red i mir i krše propise, posebice u cestovnom prometu.
 
Tijekom provođenja same akcije, policijski službenici zaprimili su dvije dojave oko mogućih okupljanja takve vrste, a koja rezultiraju potencijalnim kršenjem prometnih propisa i remećenjem javnog reda i mira u smislu buke rada motora, „proklizavanja“ kotača i slično, za koje daljnjim postupanjem nisu utvrđeni elementi prekršaja ili drugih kažnjivih radnji.
 
Pojačanim postupanjem policijskih službenika u nadzoru prometa, odnosno kontrole vozila i vozača utvrđeno je ukupno 126 prometnih prekršaja, pet prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru, dva prekršaja iz Obiteljskog zakona te četiri iz segmenta zlouporabe droga.
 
Policijski su službenici utvrdili ukupno 18 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, dok su po dvojica vozača odbila podvrgnuti se alkotestiranju odnosno utvrđivanju prisutnosti opojnih droga u organizmu.
 
Zabilježen je 51 prekršaj nepropisne brzine te jedan prolazak vozilom na znak crvenog svijetla.
 
Jedan je vozač upravljao za vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom, a jedan prije stjecanja prava na upravljanje.
 
Utvrđeno je i šest prekršaja tehničke neispravnosti vozila, 14 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i sedam nepropisnog korištenja mobitela. Tri su vozača upravljala vozilima kojima je isteklo važenje prometne dozvole, a utvrđeno je i 20 ostalih prekršaja.
 
Podsjećamo da Policijska uprava zagrebačka u dane vikenda provodi akcije pojačanog postupanja u prometu s ciljem povećanja sigurnosti na cestama, a o kojima redovno izvješćujemo javnost najavama, a u konačnici i provedenim rezultatima.
 

Stranica