Osumnjičeni za zlouporabu položaja i ovlasti te za krivotvorenje službene ili poslovne isprave

Kaznena prijava je podnesena Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta dok su osumnjičene osobe predane pritvorskom nadzorniku

FOTO: Ilustracija
 
Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, dovršili su kriminalističko istraživanje nad trojicom policijskih službenika te nad 37-godišnjakom i 34-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave, poticanja i pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti te krivotvorenju službene ili poslovne isprave.
 
Sumnja se da su 20. travnja 2021. godine trojica policijskih službenika tijekom nadzora cestovnog prometa, u Zagrebu, zaustavili osobni automobil marke njemačkih nacionalnih oznaka koje u Republici Hrvatskoj nije imao regulirani status, a kojim je upravljao IV.-osumnjičeni 37-godišnjak.
Tada je, sumnja se, IV-osumnjičeni 37-godišnjak od osumnjičenih policijskih službenika zatražio da ga ne evidentiraju kao vozača osobnog automobila i da ga ne procesuiraju zbog počinjenja prekršaja.
 
Osumnjičeni policijski službenici, nisu provjerili status osobnog vozila i nisu poduzeli dužne radnje radi utvrđivanja i procesuiranja počinjenog prekršaja iz Zakona o posebnom porezu na motorna vozila, a kao vozača su neistinito naveli V.-osumnjičenog 34-godišnjaka,  kojeg je prethodno IV.-osumnjičeni pozvao na mjesto događaja i zatražio da bude evidentiran kao osoba koja je upravljala osobnim automobilom, na što je on pristao.
 
Kako bi stvorili privid da je V.-osumnjičeni 34-godišnjak upravljao spomenutim vozilom, prvoosumnjičeni policijski službenik je službenom komunikacijskom vezom provjerio 34-godišnjaka dok je drugoosumnjičeni policijski službenik, u skladu s ostvarenim dogovorom, popunio obrasce potvrda o naplaćenoj novčanoj kazni u kojima je neistinito naveo da je osobnim upravljao V.-osumnjičeni 34-godišnjak i u kojima je navedeno da je počinio prekršaje iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, iako su bili svjesni da 34-godišnjak nije upravljao vozilom i da nije počinio prekršaje.
 
Nakon toga su osumnjičeni policijski službenici sastavili službeno izvješće u vezi obavljanja službenih zadaća kojem su neistinito naveli da je 34-godišnjak bio vozač osobnog automobila, a 37-godišnjak suvozač. Isto tako, sumnja se, sastavili su i potpisima ovjerili izvješće o postupanju prema njima, u kojem su također naveli neistinite podatke.  
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici podnijeli su kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta dok su osumnjičene osobe predali pritvorskom nadzorniku.  
 
Policijski službenici su udaljeni iz službe te će se utvrđivati disciplinska odgovornost.  

Stranica