Nastavljena akcija zagrebačke policije ciljano usmjerena na grubo kršenje prometnih pravila

Cilj akcije je osigurati građanima poštivanje javnog reda i mira uz inzistiranje na prometnoj kulturi svih sudionika u prometu

FOTO: Ilustracija

Na području Policijske uprave zagrebačke u noći sa 5. na 6. kolovoza 2023. godine, provedena je akcija pojačanog nadzoru u prometu, a posebice u Gradu Zagrebu i to u zonama trgovačkih centara i objekata brze prehrane prema vozačima koji svojim ponašanjem, načinom vožnje i kršenjem prometnih i drugih propisa remete javni red i mir. Vozači koji upravljaju modificiranim vozilima, tehnički neispravnim i raznim drugim motornim vozilima stvaraju buku te takvim načinom vožnje također remete javni red i mir i krše propise, posebice u cestovnom prometu.
 
Tijekom provođenja akcije, policijski službenici nisu zaprimili niti jednu dojavu oko mogućih okupljanja u vezi ilegalnih uličnih utrka ili takve vrste okupljanja. Zaprimljene su tri dojave o kršenju prometnih propisa te jedna o remećenju javnog reda i mira zbog kršenja prometnih propisa kao što su buka rada motora, „proklizavanje“ kotača i slično. Tijekom postupanja po zaprimljenim dojavama, policijski službenici nisu zatekli vozila na koja su se odnosile dojave niti su utvrđeni elementi prekršaja ili drugih kažnjivih radnji.
 
Pojačanim postupanjem policijskih službenika u nadzoru prometa, odnosno kontrole vozila i vozača utvrđeno je ukupno 45 prometnih prekršaja, po jedan prekršaj iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, Zakon o obveznim osiguranjima u prometu te dva prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Od ukupno utvrđenih 45 prometnih prekršaja utvrđeno je:
 
  • osam prekršaja zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola,
  • 13 prekršaja nepropisne brzine,
  • jedan prekršaj nepoštivanja prometnog svijetla na semaforu (crveno),
  • devet prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
  • jedan prekršaj isteka važenja vozačke dozvole,
  • četiri prekršaja isteka važenja prometne dozvole,
  • tri prekršaja zbog upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje,
  • jedan prekršaj neodjavljivanja vozila,
  • pet ostalih prekršaja.

Ujedno, podsjećamo da Policijska uprava zagrebačka u dane vikenda provodi akcije pojačanog postupanja u prometu s ciljem povećanja sigurnosti na cestama, a o kojima akcijama redovno izvješćujemo javnost njenom najavom, a u konačnici i provedenim rezultatima.

Stranica