Rezultati akcije „Alkohol i droge“ i „Brzina“

Pojačanim nadzorom sudionika u prometu policijski službenici utvrdili 331 prometni prekršaj

FOTO: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 4. do 7. kolovoza 2023. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđen je ukupno 331 prometni prekršaj, od čega 25 prekršaja vozača s alkoholom,  zatim 86 prekršaja nepropisne brzine, 60 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 29 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, sedam prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, jedan pod zabranom, 11 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 112 ostalih prekršaja.
 
Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
- u nedjelju, 6.  kolovoza 2023. godine u 22 sata je 56-godišnjak pod utjecajem alkohola (2,05 g/kg) upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Alejom grada Bologne u smjeru istoka. Zbog vožnje pod utjecajem alkohola je isključen iz prometa, oduzeta mu je vozačka dozvola na rok od 12 sati te je zadržan u posebnim prostorijama do otrežnjenja.
 
-  u nedjelju, 6.  kolovoza 2023. godine oko 1,20 sati je 42-godišnjakinja upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se kroz Vrbovec, Zagrebačkom ulicom u smjeru zapada. Provedenim nadzorom vozila i vozača, s obzirom na to da je 42-godišnjakinja pokazivala znakove alkoholiziranosti, ponuđena joj je uporaba alkometra zbog utvrđivanja stupnja alkoholiziranosti što je i prihvatila. Alkotestiranjem je utvrđeno da je pod utjecajem alkohola (1,73 g/kg) te je 42-godišnjakinji privremeno oduzeta vozačka dozvola na 12 sati i isključena je iz prometa. Nakon što je isključena iz prometa, osumnjičenja je narušavala javni red i mir te vrijeđala i omalovažavala policijske službenike. Tada je dovedena u službene prostorije i smještena u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.
 
Izdvajamo i sljedeće:
 
U petak, 4.  kolovoza 2023. godine u 22.20 sati, u Zagrebu na Slavonskoj aveniji su policijski službenici u nadzoru prometa zaustavili 18-godišnjaka koji je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka. Nadzorom vozila i vozača utvrđeno je da upravlja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, odnosno bez položenog vozačkog ispita te se odbio podvrgnuti testiranju na droge zbog čega je uhićen i odveden na Općinski prekršajni sud u Zagrebu gdje je kažnjen s novčanom kaznom u iznosu od 2690 eura.  
 
Istog dana, 4.  kolovoza 2023. godine  u 23.55 sati, u Zagrebu u Novačkoj ulici, tijekom nadzora prometa policijski službenici zatekli su 55-godišnjaka koji je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka. Tijekom nadzora vozača i vozila, ponuđeno mu je alkotestiranje, a što je odbio. Osumnjičeni muškarac je uhićen i odveden na Općinski prekršajni sud u Zagrebu gdje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 1320  eura i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od jednog mjeseca.
 
Tijekom provedbe Akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno članku 199. stavku 1. i članku 282. stavku 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirane su ukupno tri osobe – test negativan.
 
Od 25 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod osam vozača (32,0%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je pet mladih vozača (20,0%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 
Prilikom provođenja Akcije, četiri osobe su smještene u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i 11 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Stranica