Rezultati akcije „Alkohol i droge“ i „Brzina“

Pojačanim nadzorom sudionika u prometu policijski službenici utvrdili 400 prometnih prekršaja

FOTO: Ilustracija
 
Tijekom vikenda, od 25. do 28. kolovoza 2023. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 400 prometnih prekršaja, od čega 42 prekršaja vozača s alkoholom, 118 prekršaj nepropisne brzine, 48 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 43 prekršaj nepropisne uporabe mobitela, dva prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, jedan pod zabranom, sedam prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 139 ostalih prekršaja.
 
Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
U nedjelju, 27. kolovoza 2023. godine oko 00.30 sati, 53-godišnjak pod utjecajem alkohola od 2,80 g/kg u organizmu upravljao je osobnim automobilom imotskih registarskih oznaka, a uključivao se u promet na prilazni kolnik parkirališta, Unske ulice u smjeru sjevera s parkirališnog mjesta koje se nalazi s južne strane kolnika. Tom je prilikom prouzročio prometnu nesreću s materijalnom štetom. Zbog počinjenog prekršaja, vozaču je privremeno oduzeta vozačka dozvola te je smješten u prostorije Jedinice za zadržavanje i prepratu do otrežnjenja. Nakon toga je prepraćen na Dežurni odjel Općinskog prekršajnog suda u Zagrebu gdje je protiv njega podnesen Optužni prijedlog.
 
U subotu, 26. kolovoza oko 3.25 sati,  39-godišnjakinja upravljala je osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se kolnikom Savske ceste u smjeru juga. Nadzorom vozila i vozača kod Selske ceste, utvrđeno je da upravlja vozilom pri koncentraciji alkohola u organizmu od 0,77 g/kg. Vozačica je isključena iz prometa te joj je oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati.

U četvrtak, 24. kolovoza oko 19 sati, tijekom nadzora prometa u Ulici Nede Krmpotića, policijski su službenici zaustavili osobni automobil francuskih nacionalnih registarskih oznaka kojim je upravljao 28-godišnjak. Obavljenim nadzorom vozila i vozača utvrđeno je da je upravljao vozilom prije stjecanja prava na upravljanje odnosno bez položenog vozačkog ispita. Ujedno, vozač je odbio podvrgnuti se testiranju na prisutnost droga u organizmu te vađenju krvi i urina zbog čega  je uhićen i smješten u posebnu jedinicu policije do uredovnog radnog vremena suda. Na sudu je proglašen krivim, a pravomoćnom presudom izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 2.720 eura, kao i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od šest mjeseci.

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirano je ukupno 6 osoba koji su bili negativni na testiranju.
 
Od 42 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod sedam vozača (16,7%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg i evidentirano je šest mladih vozača (14,3%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 
Prilikom provođenja akcije, tri osobe su smještene u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a četiri osobe su uhićene i privedene na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.
 
 

Stranica