Rezultati akcije „Alkohol i droge“ i „Brzina“

Pojačanim nadzorom sudionika u prometu policijski službenici utvrdili 353 prometna prekršaja

FOTO: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 29. rujna do 2. listopada 2023. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 353 prometnih prekršaja, od čega 30 prekršaja vozača s alkoholom,  zatim 104 prekršaja nepropisne brzine, 43 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 23 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, četiri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, dva pod zabranom, pet prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 142 ostalih prekršaja.
 
Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
U subotu, 30. rujna u 23.30 sati u Hrebincu, Hrebinečka bb (Dugo Selo)) kod 40-godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim automobilom utvrđena je koncentracija od 2,01 g/kg alkohola u krvi. Vozač je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Protiv njega podnijeto je izvješće o počinjenom prekršaju.
 
Jučer, 1. listopada u 5.25 sati, 42-godišjakinja upravljala je osobnim automobilom za vrijeme dok je u krvi imala alkohola od 1,28 g/kg, a kretala se istočnim kolnikom Ulice kneza Branimira u smjeru sjevera. Dolaskom do raskrižja s Ulicom Dubrava sudjelovala je u prometnoj nesreći u kojoj je lakše ozlijeđena. Vozačici je uz izdanu Naredbu o određivanju mjere opreza od 12 sati, privremeno oduzeta vozačka dozvola i isključena je iz prometa.
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama testirane su ukupno četiri osobe – test negativan, a jedna osoba je odbila testiranje.
 
Od 30 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod pet vozača (16,7%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirana su dva mlada vozača (6,7%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Prilikom provođenja akcije, jedna osoba je smještena u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, devet je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.
 

Stranica