Rezultati akcije „Alkohol i droge“ i „Brzina“

Pojačanim nadzorom sudionika u prometu policijski službenici utvrdili 920 prometnih prekršaja

FOTO: Ilustracija
 
Tijekom vikenda, od 20. do. 23. listopada 2023. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 920 prometnih prekršaja, od čega 76 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 221 prekršaj nepropisne brzine, 165 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 85 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, sedam prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, četiri pod zabranom, 24 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 338 ostalih prekršaja.
 
Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
U subotu, 21. listopada 2023. godine oko 3 sata je 63-godišnjak je pod utjecajm alkohola (3,80 g/kg) upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Savskom cestom u smjeru juga. Nakon provedenog alkotestiranja i s obzirom na to da mu je na snazi zabrana upravljanja motornim vozilom B kategorije, kao i ostalim kategorijama vozač je uhićen te će biti odveden na nadležni sud.
 
U subotu, 21. listopada 2023. godine u 23.58 sati je 41-godišnjakinja upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se Heinzelovom ulicom u smjeru sjevera. Provedenim nadzorom vozila i vozača je utvrđeno kako je upravljala vozilom pod utjecajem alkohola (1,00 g/kg) te je vozačici uz Naredbu  o određivanju mjere opreza oduzeta vozačka dozvola  na 12 sati te je isključena iz prometa.
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno članku 199. stavku 1. i članku 282. stavak 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirano je ukupno šest osoba – test negativan, a jedna osoba je odbila testiranje.
 
Od 76 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 18 vozača (23,7%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 15 mladih vozača (19,7%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 
Prilikom provođenja akcije, šest osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i 20 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.
 
Izdvajamo sljedeće:
 
U petak, 20.  listopada 2023. godine  u 21.25 sati je 34-godišnjak pod utjecajem alkohola (2.29 g/kg) upravljao osobnim automobilom  zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Ulicom Republike Austrije u smjeru sjevera. Dolaskom do raskrižja s Trgom Vladka Mačeka prouzročio je prometnu nesreću s materijalnom štetom. Osumnjičeni muškarac je odveden na Općinski prekršajni sud u Zagrebu gdje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 1779 eura te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od dva mjeseca.
 
U subotu, 21. listopada 2023. godine, par minuta iza ponoći u Zagrebu u Ulici Nova Ves su policijski službenici u nadzoru prometa zaustavili 33-godišnjaka koji je pod utjecajem alkohola (1,56 g/kg) upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka. Osumnjičeni muškarac je uhićen i smješten na otrježnjenje nakon čega je odveden na Općinski prekršajni sud u Zagrebu gdje je kažnjen novčanom kaznom u iznosu 1339,82 eura te mu je izrečena zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od jednog mjeseca.
 
Dva sata kasnije, 21. listopada 2023. godine oko 2.30 sati, u Zagrebu na Trgu Petra Svačića, tijekom nadzora prometa zaustavljen je 31-godišnjak koji je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka. Obavljenim nadzorom je utvrđeno da je vozilom upravljao pod utjecajem alkohola (1,90 g/kg) zbog čega je uhićen i smješten na otrježnjenje. Na Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu kažnjen je kaznom zatvora u trajanju od 31 dan, uvjetno na rok od šest mjeseci te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od jednog mjeseca.
 
U subotu, 21.  listopada 2023. godine oko 2.34 sati je 50-godišnjak upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Jadranskom avenijom u smjeru zapada. Nadzorom vozila i vozača je utvrđeno da je vozilom upravljao pod utjecajem alkohola (2,05 g/kg)  te je utvrđeno da kod sebe nije imao važeću vozačku dozvolu niti prometnu dozvolu. Na Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 1380 eura i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od tri mjeseca.
 
Kratko vrijeme nakon toga, 21. listopada 2023. godine u 02.45 sati u Zagrebu na Slavonskoj aveniji, u nadzoru prometa zatečen je 38-godišnjak koji je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka i to pod utjecajem alkohola (1,67 g/kg). Nakon otrježnjenja odveden je na Općinski prekršajni sud u Zagrebu gdje je kažnjen novčanom kaznom u iznosu 1359,82 eura te mu je izrečena zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od jednog mjeseca.
 
U subotu, 21.  listopada 2023. godine u 9 sati je 25-godišnjak pod utjecajem alkohola (1,50 g/kg) upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Avenijom Većeslava Holjevca u smjeru sjevera, dok se suvozačica djelomično nalazila u vozilu, a djelomično van vozila pridržavajući se rukama o krov vozila smanjujući pritom sigurnost prometa te nije bila vezana sigurnosnim pojasom. Dolaskom do kućnog broja 30 prouzročio je prometnu nesreću u kojoj je lakše ozlijeđena suvozačica. Osumnjičenom vozaču je na Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu izrečena novčana kazna u  iznosu od 2340 eura te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od dva mjeseca.
 
U nedjelju, 22. listopada 2023. godine  oko pola sata iza ponoći u Zagrebu u Galjufovoj ulici, policijski službenici su u nadzoru prometa zatekli 31-godišnjaka koji je pod utjecajem alkohola (2,69 g/kg) upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka. Nakon otrježnjenja je odveden na Općinski prekršajni sud u Zagrebu gdje je kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 1410 eura.

Stranica