U Policijskoj upravi zagrebačkoj održana svečana prisega osoba primljenih u hrvatsko državljanstvo

Svečano prisegnulo 20 osoba

FOTO: PU zagrebačka

Danas, 24. studenog 2023. godine u Policijskoj upravi zagrebačkoj održano je svečano polaganje prisege za osobe koje su primljene u hrvatsko državljanstvo. Svečanost je održana sukladno Pravilniku o načinu i postupku davanja svečane prisege te su uručena rješenja o stjecanju hrvatskog državljanstva na području naše Policijske uprave.
 
Nakon himne Republike Hrvatske, voditelj Operativno komunikacijskog centra policije Policijske uprave zagrebačke gospodin Stipo Mandić, uz načelnicu Sektora za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove gospođu Mladenku Barišić i glasnogovornicu Policijske uprave zagrebačke Mariju Goatti, kao ovlaštena osoba u ime Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske za vođenje protokola davanja prisege osobama koje stekle hrvatsko državljanstvo, srdačno je pozdravio sve prisutne (20 je osoba dalo prisegu) i uputio iskrene čestitke, naglasivši: „Prepoznajemo vrijednost svečanog i formalnopravnog čina vašeg primitka u državljanstvo Republike Hrvatske te ističemo otvorenost i želimo dobrodošlicu vama koji Republiku Hrvatsku vidite kao zemlju osobnog prosperiteta i zato, dajte osobni doprinos u širenju i razvoju općeprihvaćenih međunarodnih društvenih vrijednosti“.

Inače, postupak davanja svečane prisege osobe koja stječe hrvatsko državljanstvo propisan je odredbama Pravilnika o načinu i postupku davanja svečane prisege („Narodne novine“ broj 108/21.) koji je stupio na snagu 14. listopada 2021. godine. Sukladno Pravilniku, tekst svečane prisege osobno izgovara i potpisuje osoba koja daje prisegu:
 
„Prisežem svojom čašću da ću se kao hrvatski državljanin/ka pridržavati Ustava i zakona, te poštivati pravni poredak, kulturu i običaje u Republici Hrvatskoj.“
 
Državljanstvo je poseban pravni odnos između suverene države i pojedinca koji osobama koje su ga stekle daje osjećaj pripadnosti i identiteta. Ono je temelj za ostvarivanje građanskih, socijalnih i političkih prava, ali i također nameće određene obveze i uvjetuje ponašanje onih koji su ga stekli. Općom deklaracijom o ljudskim pravima utvrđeno je pravo svakog pojedinca na državljanstvo, a time i opće opredjeljenje da svaka osoba, bez obzira gdje se nalazila, treba posjedovati pravnu poveznicu s nekom državom. Pri tome je pravo svake države da propiše uvjete za ostvarivanje prava na njezino državljanstvo, vodeći računa da oni koji ga stječu prihvaćaju vrijednosti koje ta država promovira i štiti.

Republika Hrvatska kao članica Europske unije, danas je prepoznata i priznata kao sigurna i politički stabilna demokratska država koja provodi sve međunarodnopravne standarde u zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda. Kao takva, koja je za željenu i stečenu državnost položila velike žrtve, obvezna je kroz propise o stjecanju državljanstva, osigurati da pravo na njega ostvare oni koji poznaju, prihvaćaju i poštuju njezine vrijednosti, povijest, kulturu, tradiciju, jezik i običaje, te koji će svojim radom doprinositi njezinom napretku.

Hrvatsko državljanstvo traži identificiranje s Domovinom u novonastalim željenim okolnostima u kojima osoba nastavlja život, svjesna da su joj pravna načela Republike Hrvatske omogućila državljanstvo ali i obvezu koja proizlaze iz toga. Stoga se, poštujući Ustav i zakone,  očekuje časno, pošteno, savjesno, odgovorno te vrijedno, vjerodostojno i dostojanstveno čuvati osoban ugled, ali i jačati ugled Republike Hrvatske.
 
Tijela državne uprave, svojim državljanima, ali i svim ostalim u Republici Hrvatskoj, uvijek su znala i znaju, kako osigurati častan i dostojanstven život u sigurnoj i uređenoj domovini Hrvatskoj.
 
Republika Hrvatska ovim činom potvrđuje pravna načela i vladavinu prava te jača zaštitu ljudskih prava, poštujući legitimne interese države ali i interese pojedinaca, čime jest jedan od čimbenika sigurnosti u Svijetu u kontekstu međunarodnih standarda osobnih prava i sloboda.

 

Stranica