Rezultati akcije "Alkohol i droge" te "Brzina"

Izdvajamo tri vozača od kojih je svaki zbog počinjenih prekršaja, platio kaznu veću od 2300 eura

FOTO: Ilustracija

Tijekom vikenda od 9. do 12. veljače 2024. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 732 prometna prekršaja, od čega 220 prekršaja nepropisne brzine, 111 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, zatim 65 prekršaja vozača s alkoholom,  38 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, tri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, četiri pod zabranom, 32 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 259 ostalih prekršaja.
Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

U subotu, 10. veljače 2024. godine oko 2 sata, 35-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Omladinskom ulicom u Ivanić Gradu. Provedenom kontrolom vozila i vozača je utvrđeno kako je vozilom upravljao pod utjecajem alkohola (2,73 g/kg). Osumnjičeni je isključen iz prometa i smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva, nakon čega je pušten na slobodu. Protiv istoga je redovnim putem podnesen Prekršajni nalog zbog počinjenog prekršaja iz članka 199. stavka 8. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Također, u subotu 10. veljače 2024. godine, oko 2.10 sati, 46-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se ulicom Avenije Većeslava Holjevca u smjeru jugoistoka. Provedenim nadzorom vozila i vozača utvrđeno je da je upravljala pod utjecajem alkohola (2,04 g/kg). Osumnjičena je uhićena, isključena iz prometa te joj je privremeno oduzeta vozačka dozvola, nakon čega je prepraćena na Općinski prekršajni sud.

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno članku 199. stavku 1. i članku. 282. stavak. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirano je ukupno sedam osoba - test negativan, a jedna osoba je odbila testiranje.

Od 65 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 16 vozača (24,6 %) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, a evidentirano je 10 mladih vozača (15,4%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Prilikom provođenja akcije, sedam osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola dok je 11 osoba uhićeno i privedeno na Općinski prekršajni sud.
 
Izdvajamo i slijedeće:

U četvrtak, 8.veljače oko 16.45 sati, policijski su službenici tijekom nadzora prometa u Radničkoj ulici zaustavili 36-godišnjaka koji je upravljao teretnim automobilom u smjeru juga. Kontrolom vozila i vozača utvrđeno je da upravlja vozilom C kategorije koja nije upisana u njegovu vozačku dozvolu zbog toga što mu je prethodno ukinuta zbog prikupljena 24 negativna prekršajna boda. Daljnjim nadzorom je utvrđeno kako tijekom vožnje nije koristio sigurnosni pojas, a također je utvrđena tehnička neispravnost teretnog vozila. Provedenim alkotestiranjem utvrđeno je da vozilom upravlja pod utjecajem alkohola (0,57g/kg), nakon čega je uhićen i doveden na Prekršajni sud u Zagrebu gdje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 2360 eura.
 
U petak, 9. veljače oko 21.30 sati,  29-godišnjak upravljao je osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka ulicom Trebež u smjeru juga. Obavljenom kontrolom vozila i vozača utvrđeno je da je upravljao vozilom pod utjecajem alkohola (2,46 g/kg). Nadalje, utvrđeno je da je upravljao motornim vozilom za vrijeme dok mu je oduzeta vozačka dozvola rješenjem, dok se ne podvrgne izvanrednom liječničkom nadzornom pregledu na koji je prethodno upućen. Muškarac je uhićen i prepraćen na Općinski prekršajni sud gdje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 2320 eura.
 
U subotu, 10. veljače oko 3.10 sati,  53-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka Ulicom Jozsefa Antalla u smjeru istoka. Obavljenom kontrolom vozila i vozača utvrđeno je da je upravljao vozilom pod utjecajem alkohola (1,51 g/kg), kao i da je upravljao motornim vozilom, iako mu je vozačka dozvola rješenjem ukinuta zbog prikupljenih negativnih bodova. Muškarac je uhićen i prepraćen na Općinski prekršajni sud gdje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 3000 eura.
 
 
 
 

Stranica