​Proteklog tjedna zagrebačka policija kontrolirala vozače skupine „dva kotača“

Za vikend provedene pojačane akcije „Alkohol i droge“ i „Brzina“

FOTO: Ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke u razdoblju između 12. i 18. veljače proveli su pojačani nadzor vozača mopeda, motocikala, bicikla i osobnih prijevoznih sredstava na području Policijske uprave zagrebačke, s ciljem podizanja razine sigurnosti u cestovnom prometu te s ciljem sprječavanja najtežih prometnih prekršaja.
 
Prilikom pojačanog nadzora, u navedenom razdoblju nadzorom prometa kontrolirano je 60 vozača mopeda i motocikala, bicikla i osobnih prijevoznih sredstava od kojih je većina zatečena u obavljanju djelatnosti dostave. Od ukupno 60 nadzora vozila i vozača predmetne skupine, policijski službenici su utvrdili ukupno 24 prekršaja, i to:


 
 
  • dvanaest prekršaja vožnje nogostupom ili pješačkom zonom,
  • sedam prekršaja nepoštivanja prometnog znaka,
  • jedan prekršaj nepropisnog parkiranja na nogostupu,
  • jedan prekršaj nekorištenja svjetala,
  • jedan prekršaj vožnje bez kacige i
  • dva ostala prekršaja
 
Kako bismo podsjetili na važnost dva kotača u prometu na cestama kliknite na poveznicu: I dva kotača su jednako važna !      
 
 
Također, policijski službenici Policijske uprave zagrebačke tijekom vikenda od 16. do 19. veljače 2024. godine na području Policijske uprave zagrebačke proveli su preventivno-represivnu akciju pojačanog nadzora vozila i vozača usmjerenu na suzbijanje činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđen je ukupno 841 prometni prekršaj, od čega 384 prekršaja nepropisne brzine, 89 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, zatim 63 prekršaja vozača s alkoholom,  36 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, šest prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, dva pod zabranom, 21 prekršaj upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 240 ostalih prekršaja.
 
Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
U petak, 16. veljače 2024. godine oko 23.50 sati u Zaprešiću, Jakovlju, Jakovljanskoj cesti, 65-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka pod utjecajem alkohola (3,31g/kg). Vozač je isključen iz prometa, smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva nakon čega je prepraćen na Prekršajni sud gdje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 1320 eura.
 
U nedjelju, 18. veljače 2024. godine oko 1 sat, 32-godišnjakinja je u Ivanić-Gradu, Ulicom Stjepana Škrinjara upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka gdje je provedenom kontrolom vozila i vozača utvrđeno kako upravlja pod utjecajem alkohola (1,18 g/kg). Osumnjičena je isključena iz prometa, oduzeta joj je vozačka dozvola te joj je izdan Obavezni prekršajni nalog zbog počinjenog prekršaja iz članka 199. stavka 7. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno članku 199. stavku 1. i članku. 282. stavak. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirano je ukupno šest osoba - dvije osobe pozitivne na test, a četiri osobe su odbile testiranje.
Od 63 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 10 vozača (15,9 %) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, a evidentirano je devet mladih vozača (14,3%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
Prilikom provođenja akcije, pet osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola dok je 16 osoba uhićeno i privedeno na Općinski prekršajni sud.

Stranica