​Rezultati akcija "Alkohol i droge" te "Brzina"

Vozači platili kazne zbog počinjenih prekršaja

FOTO: Ilustracija

Tijekom vikenda od 1. do 4. ožujka 2024. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 623 prometna prekršaja, od čega 123 prekršaja nepropisne brzine, 123 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, zatim 55 prekršaja vozača s alkoholom, 53 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, sedam prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, dva pod zabranom, 22 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 237 ostalih prekršaja.
 
Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
Jučer, 3. ožujka 2024. godine oko 1 sat u mjestu Poljanica Bistranska, u Ulici Pešćenka, 35-godišnji državljanin Republike Srbije s privremenim boravkom u Republici Hrvatskoj upravljao je osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka. Nadzorom vozila i vozača utvrđeno je kako upravlja pod utjecajem alkohola (2,33g/kg). Muškarac je isključen iz prometa, uhićen i priveden u službene prostorije te smješten u posebne prostorije za zadržavanje do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Nakon toga je prepraćen na Prekršajni sud gdje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 1300 eura te zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom.
 
Jučer, 3. ožujka 2024. godine oko 00.30 sati u Jastrebarskom,  u Ulici Vladka Mačeka, 46-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka. Nadzorom vozila i vozača utvrđeno je kako upravlja pod utjecajem alkohola (1,02 g/kg). Protiv vozačice je podnijet Prekršajni nalog.
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno članku 199. stavku 1. i članku. 282. stavak. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirano je ukupno šest osoba - test negativan, a dvije osobe su odbile testiranje.
Od 55 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 17 vozača (30,9 %) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, a evidentirano je osam mladih vozača (14,5%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Prilikom provođenja akcije, 14 osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola dok je 14 osoba uhićeno i privedeno na Općinski prekršajni sud.

Stranica