Pravomoćnošću sudske presude vozaču trajno oduzet moped u korist Republike Hrvatske

Upravljao bez vozačkog ispita i kacige, mopedom za koji je istekla prometna dozvola

FOTO: Ilustracija

Prošli mjesec, 18. veljače 2024. godine oko ponoći u mjestu Poljanica Bistrinska, 50-godišnjak je upravljao mopedom marke Yamaha bez registarskih oznaka, a kretao se Mlinarskom ulicom u smjeru sjeverozapada. Kontrolom vozila i vozača utvrđeno je da upravlja pod utjecajem alkohola u organizmu (1.73 g/kg).

Također, utvrđeno je da upravlja prije stjecanja prava na upravljanje vozilima na motorni pogon, odnosno bez položenog vozačkog ispita, te za vrijeme vožnje na glavi nije nosio zaštitnu kacigu.

Ujedno, upravljao je vozilom za koje je valjanost prometne dozvole istekla za više od 15 dana, nije postupio po zahtjevu policijskih službenika koji su mu jasno dali do znanja da se zaustavi, zvučnim i svjetlosnim signalima te nije sklopio policu obveznog osiguranja za to vozilo u prometu.

Protiv vozača, policijski službenici podnijeli su Optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja, te je Presudom Općinskog suda u Novom Zagrebu proglašen krivim. Vozaču je izrečena kazna zatvora u trajanju 30 dana uz uvjetnu osudu od 12 mjeseci, novčana kazna od 1440 eura i trajno oduzimanje navedenog mopeda u korist Republike Hrvatske.

Stranica