Muškarac prevarama stekao imovinsku korist

Lažno se predstavljao kao kupac pa otuđio više vozila i mobitela koje je kasnije prodavao
 

FOTO: Ilustracija
 
Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad muškarcem 35-godišnjim državljaninom Republike Hrvatske zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Prijevare“.
Sumnja se, da je osumnjičeni muškarac od 18. veljače do 28. travnja 2024. godine na području Maksimira i Dubrave u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi počinio ukupno 12 kaznenih djela „Prijevara“ na štetu više osoba.
Tako je u veljači, osumnjičeni, s unaprijed stvorenom prijevarnom namjerom, a sve s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, doveo u zabludu žensku osobu u vezi njenog objavljenog oglasa za najam uređaja za dubinsko čišćenje marke Karcher Puzzi 10/1, lažno joj prikazujući da je zainteresiran za najam istoga te je s njom sklopio ugovor o najmu uređaja na jedan dan da bi nakon toga zadržao uređaj za sebe bez da je išta platio, oštetivši je za iznos od oko 800 eura.
Sumnja se također da je krajem veljače osumnjičeni, u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi od trgovačkog društva s područja Novaka unajmio osobni automobil marke Citroen zagrebačkih registarskih oznaka na rok od devet dana ali po isteku najma nije vratio navedeni unajmljeni automobil, oštetivši tako trgovačko društvo za oko 6000 eura. 
Unajmljeni automobil je osumnjičeni idući dan prodao muškarcu s područja Bjelovara ,dovevši  ga tako u zabludu iako je znao da je navedeni automobil predmet kaznenog djela prijevare te ga je time oštetio za oko 700 eura.
Osumnjičeni je tako s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi krajem veljače s poznanikom dogovorio prodaju svog mobitela marke Iphone Promax na način da je oštećeni kupio od osumnjičenog mobitel za iznos od 400 eura te kada je utvrdio da se radi o neoriginalnom uređaju istog je vratio osumnjičenom dok mu osumnjičeni nije vratio navedeni iznos.
U ožujku je, sumnja se, osumnjičeni nazvao muškarca koji je objavio oglas za prodaju dva mobitela marki Iphone 15 i Iphone 15 Pro te ga naveo, pokazujući lažni interes za kupnju istih, da uređaje donese na njegovu adresu stanovanja na području Peščenice.  Osumnjičeni je tada iskoristio nepažnju oštećenog koji se nakratko udaljio pomaknuti parkirano vozilo s navedene adrese te je osumnjičeni mobitele otuđio i zaključao se u kuću oštetivši tako oštećenog za oko 1700 eura.
Navedene mobitele je istog dana prodao muškarcu iz Bjelovara, dovevši  ga tako u zabludu iako je znao da su uređaji predmet kaznenog djela prijevare te ga je time oštetio za oko 1250 eura.
Sumnja se također da je osumnjičeni polovicom ožujka nazvao žensku osobu koja je objavila oglas za prodaju  mobitela marke Samsung Galaxy S4 te ju naveo, pokazajući lažni interes za kupnju istih, da uređaj donese na njegovu adresu stanovanja na području Peščenice.  Osumnjičeni je tada iskoristio nepažnju oštećene te je navedeni mobitel otuđio od oštećene i zaključao se u kuću oštetivši je tako za oko 700 eura.
 Otuđeni mobitel je tako istog dana prodao trgovačkom društvu na području Novog Zagreba, dovevši tako zaposlenicu u zabludu iako je znao da je uređaj predmet kaznenog djela prijevare te  time oštetio navedeno trgovačko društvo za oko 600 eura.
Sumnja se da je tako polovicom ožujka kontaktirao poznanika koji prodaje osobni automobil marke Peugeot te ga doveo u zabludu da će on kupiti taj automobil, nagovoreći ga da mu ustupi navedeni automobil  radi probne vožnje.  Nakon što je na prijevaran način došao u posjed navedenog automobila čime je oštetio poznanika za oko 1000 eura, isti je prodao drugom poznaniku dovevši ga u zabludu da ima odobrenje vlasnika vozila za prodaju, oštetivši ga tako za oko 500 eura.
Sumnja se također da je osumnjičeni krajem ožujka nazvao muškarca koji je objavio oglas za prodaju motocikla marke Yamaha zagrebačkih registarskih oznaka te ga naveo, pokazajući lažni interes za kupnju istih, da motocikl doveze na njegovu adresu stanovanja na području Peščenice. 
Osumnjičeni je tada iskoristio nepažnju oštećenog te ga tražio probnu vožnju, a nakon što je oštećeni pristao, osumnjičeni se navedenim motociklom udaljio u nepoznato oštetivši ga tako za oko 4800 eura.
Isto tako je osumnjičeni kontaktirao žensku osobu s područja Dubrave koja je objavila oglas za prodaju bicikla marke Specialized te se lažno predstavio kao kupac bicikla nakon čega je došao do adrese oštećene i zatražio probnu vožnju nakon čega se biciklom udaljio u nepoznato oštetivši je tako za oko 450 eura.
 
Ukupna materijalna šteta pričinjena ovim kaznenim djelima iznosi oko 18.900 eura.
Nakon završenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenog policijski službenici podnijeli su kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu te je u zakonskom roku predan pritvorskom nadzorniku.

Stranica