Nogometna utakmica SuperSport finala Kupa između GNK-a Dinamo i HNK-a Rijeka

Pozivamo posjetitelje da se upoznaju s uputama i preporukama

FOTO: ilustracija

U srijedu, 15. svibnja 2024. godine s početkom u 19 sati na Gradskom stadionu „Maksimir“ u Zagrebu odigrat će se prva  utakmica SuperSport finala Kupa između GNK Dinamo i HNK Rijeka. Javno okupljanje   proglašeno je utakmicom visokog rizika i sukladno tome policija će tijekom cijelog dana s dovoljnim brojem policijskih službenika poduzimati sve mjere sigurnosti.
 
U  svrhu održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira tijekom putovanja na utakmicu i povratka, kao i neometanog odigravanja nogometne utakmice, policija će poduzimati mjere i radnje iz svoje nadležnosti sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima, Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, Zakonu o javnom okupljanju, Zakonu o sigurnosti prometa na cestama i Protokolu o sigurnosti na utakmicama visokog rizika.
 
S obzirom na očekivani veliki interes gledatelja te planirani dolazak većeg broja gostujućih navijača, pozivamo sve posjetitelje da se detaljno upoznaju s uputama i preporukama koje navodimo u nastavku priopćenja.   
 
Obavijest za posjetitelje/gledatelje 
 
Ulazi u stadion Maksimir bit će otvoreni u 17.30 sati (za tribine zapad i sjever), a od 17 sati za tribinu jug predviđenu za smještaj gostujućih navijača, stoga pozivamo posjetitelje da na vrijeme krenu prema stadionu te da, ukoliko su u mogućnosti, koriste javni prijevoz radi izbjegavanja gužve. Imajte na umu posebnu regulaciju prometa koja će biti na snazi.  
 
Posebna regulacija prometa na području grada Zagreba, posebice oko stadiona  
 
Na dan odigravanja utakmice u srijedu 15. svibnja 2024. godine organizator će, u suradnji s policijskim službenicima te sukladno prethodnoj suglasnosti Gradskog ureda za mjesnu samoupravu, promet, civilnu zaštitu i sigurnost Grada Zagreba, kao i Rješenju Policijske uprave zagrebačke, uspostaviti posebnu regulaciju prometa na način da će od 6 sati za sav promet biti zatvoreno:
 
 • parkiralište ispred zapadne tribine stadiona Maksimir,
 • prostor bivše tržnice Borongaj,
 • poligon za obuku vozača Borongaj,
 • parkiralište od spomenika Bacača diska do zapadnoga parkirališta stadiona Maksimir.

Mjere posebne regulacije prometa bit će na snazi do 24 sata (ponoć).
 
Obavijest za gostujuće navijače

Ulazi u stadion za tribinu jug, za gostujuće navijače, bit će otvoreni od  17 sati.
 

Prihvat gostujućih navijača na NP  Lučko predviđen je od 14 sati, a navijači koji stignu do 16 sati na NP Lučko bit će pravovremeno prepraćeni do tzv. "sterilne zone" stadiona Maksimir.  Zbog  pojačanog prometa, aktivnosti prihvata i okupljanja navijača provodit  će se iza naplatnih kućica, kako bi se izbjeglo dodatno opterećenje  protočnosti prometa izlaska s autoceste.   

Parkiralište za gostujuće navijače organizator je osigurao na prostoru poligona za obuku vozača Borongaj i prostoru bivše Tržnice Borongaj.
 
Poštivanje Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima

Na ulazima u stadion redarska služba provodi sigurnosne provjere. Sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, zabranjeno je:
 
 • unošenje ili pokušaj unošenja alkoholnih pića i droga te ulazak i boravak u prostor športskog objekta u alkoholiziranom stanju,
 • unošenje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih predmeta koji su pogodni za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja,
 • paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava, kao i paljenje drugih navijačkih rekvizita,
 • maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način s ciljem prikrivanja identiteta,
 • unošenje i isticanje transparenata, zastava ili drugih stvari s tekstom ili slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,
 • pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,
 • pokušaj nedopuštenog ulaska, odnosno nedopušteni ulazak u natjecateljski prostor ili u gledateljski prostor te prostor koji je namijenjen sucima ili drugim osobama koje sudjeluju u športskom natjecanju,
 • bacanje predmeta u natjecateljski prostor i
 • boravak i zadržavanje na mjestu u gledateljskom prostoru za koje se ne posjeduje ulaznica ili odgovarajuća isprava izdana od strane organizatora.

 
Sva uočena protupravna ponašanja bit će sankcionirana sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima i drugim zakonima. Pored ostalog, ulazak u stadion odbit će se:
 
 • posjetiteljima pod utjecajem alkohola,
 • osobama koje ne posjeduju personaliziranu ulaznicu,
 • posjetitelju za kojeg se utvrdi da posjeduje zabranjene predmete i
 • osobama za koje postoji vjerojatnost da će ugroziti sigurnost drugih na utakmici.   

Foto i video snimanja javnih okupljanja

Policija će, na dan odigravanja utakmice, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima - prije,  za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice - audio i video  snimati te fotografirati javno okupljanje i javna mjesta na stadionu te  prilaznim pravcima. 

Pozivamo posjetitelje i gledatelje  javnog okupljanja da poštuju upute i pravila organizatora te upozorenja i naredbe policijskih službenika u prometu i na stadionu.

Stranica