U Centru provedena preventivna akcija „Dan ljubaznosti u prometu“

Cilj je podizanje razine kulture i sigurnosti uz želju da kulturno ponašanje u prometu postane dijelom svakidašnjice

FOTO: PU zagrebačka
 
U srijedu 29. svibnja 2024. povodom Dana Grada Zagreba, dvadeset i šestu godinu za redom održana je preventivna akcija „Dan ljubaznosti u prometu“.
 
Organizirali su je Služba prometne policije Policijske uprave zagrebačke, Turistička zajednica Grada Zagreba, Autoklub Siget i Škola za cestovni promet.
 
Ljubaznost u prometu kod vozača očituje se na način da se zaustave ispred pješačkih prijelaza i da rukom daju znak pješacima da prijeđu preko obilježenog pješačkog prijelaza. Ta gesta ima značenje Ja sam vas vidio i izvolite, prijeđite cestu. S druge strane, pješake se potiče da naklonom glave ili drugom gestom zahvale“ vozačima.
 
Poseban doprinos akciji dali su učenici Škole za cestovni promet na 20 pješačkih prijelaza u centru grada Zagreba, koji su evidentirali poštuju li vozači prednost pješaka na obilježenim pješačkim prijelazima, odnosno promatrali ponašanje vozača kao i reakcije pješaka na postupke vozača.
 
Od ukupno 11.624 evidentiranih vozača 69,65 posto (8.096 vozača) propustilo je pješake, što je u odnosu na akciju iz 2023. godine (68,19%) povećanje broja savjesnih vozača za 1,46 posto.
 
Vozači su najviše propuštali pješake, odnosno postupali u skladu s odredbama Zakonoma o sigurnosti prometa na cestama, na sljedećim raskrižjima:
 
- Teslina-Gajeva -   95,75 %,
- Branjugova, pješački prijelaz -   89,22%   i
- Trg kralja Tomislava, izlaz Glavni kolodvor -  86,70%
 
a najmanje:
 
-  Zvonimirova  - Stančićeva -  40,12%
-  Palmotićeva - Šenoina -    41,97%
-  Kaptol, sjeverna strana rotora -   45,37%
 
Krajnji cilj akcije je da se građani u gradu Zagrebu osjećaju sigurnije i ugodnije, dok rezultati više nego zorno dočaravaju trenutačno stanje prometne kulture na našim cestama.
 
Iz skupine savjesnih vozača, prema registracijskim oznakama, nasumice ćemo izvući 10 vozača. Njima će se u četvrtak 13. lipnja 2024. u 12 sati na prigodnoj svečanosti u prostoru Autokluba Siget uručiti pismene pohvale te prigodne nagrade Turističke zajednice Grada Zagreba i Autokluba Siget.
 

Stranica