Rezultati akcije "Alkohol i droge" te "Brzina"

Zbog opasnih nedostataka na vozilu isključen iz prometa

FOTO: Ilustracija

Tijekom vikenda od 14. do 17. lipnja 2024. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
U vrijeme provođenja akcije utvrđena su ukupno 333 prometna prekršaja, od čega 88 prekršaja nepropisne brzine, 38 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, zatim 18 prekršaj vozača zbog vožnje pod utjecajem alkohola, 28 prekršaja uporabe mobitela u vožnji, dva pod zabranom, 3 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom, 9 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 147 ostalih prekršaja.

Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
U četvrtak, 14. lipnja 2024. oko 13 sati, 48-godišnjak pod utjecajem alkohola u organizmu 2,61 g/kg, upravljao je osobnim automobilom marke Renault Clio, zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Velikom Jazbinom, Jazbinskom cestom u smjeru jugozapada. Nakon 500 metara od kućnog broja 43 nije prilagodio brzinu kretanja vozila te je izlaskom iz zavoja sletio s kolnika, kojom prilikom je došlo do prevrtanja vozila na krov. Vozač je nakon prometne nesreće pješice napustio mjesto događaja a da prethodno nije obavijestio policiju. Također, vozač je ozlijeđen i liječnička mu je pomoć pružena u Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice.
 
Jučer, 16. lipnja 2024. godine oko 23 sati, u Kloštar Ivaniću, u Ulici Svetog Duha, 26-godišnjakinja, upravljala je osobnim automobilom marke Volkswagen Golf, zagrebačkih registarskih oznaka. Nadzorom vozila i vozača te provedenim alkotestiranjem utvrđeno je da u organizmu ima najmanje 1,77 g/kg alkohola. Vozačica je isključena iz prometa te joj je privremeno na rok od 12 sati oduzeta vozačka dozvola, te će protiv nje biti izdan Prekršajni nalog.
 
U petak, 14. lipnja 2024. oko 23.50 sati, 25-godišnji državljanin Moldavije upravljao je osobnim automobilom njemačkih registarskih oznaka, a kretao se Ljubljanskom avenijom u smjeru zapada. Obavljenim nadzorom vozila i vozača kod kućnog broja 120A, utvrđeno je da upravlja prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilom bilo koje kategorije. Nadalje, nadzorom vozila uočeno je više vidljivih tehničkih nedostataka, a koje se tehničke neispravnosti sukladno Pravilniku o tehničkim pregledima vozila na cesti kategoriziraju kao opasan nedostatak, radi čega je vozilo isključeno iz prometa te su mu skinute registarske oznake. Muškarac je uhićen i prepraćen na Prekršajni sud gdje mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od 15 dana uvjetno na 12 mjeseci.

Od 18 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod pet vozača (27,8%) alkotestiranjem je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, a evidentiran je jedan mladi vozač (5,5%) kojem je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Prilikom provođenja akcije, tri osobe su smještene u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola dok su dvije osobe uhićene i privedene na Prekršajni sud.

Stranica