Rezultati pojačanog nadzora vozača koji se istodobno provodio u svim zemljama članicama Europske unije

Zagrebačka policija kontrolirala 1751 vozača

FOTO: Ilustracija
 
Na području Policijske uprave zagrebačke prošlog je tjedna, od 17. do 23. lipnja 2024., provedena akcija „Nadzor vozača pod utjecajem alkohola i/ili droga“, koja se provodila istovremeno u svim zemljama članicama Europske unije.
 
Tijekom provedbe pojačanih aktivnosti u tom razdoblju, ukupno je kontrolirano 1751 vozilo te je utvrđeno ukupno 69 ciljanih prometnih prekršaja, odnosno prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola i vožnje pod utjecajem droga.
 
Također, od 21. lipnja u 7 sati do 22. lipnja u 7 sati, proveden je i pojačani 24-satni nadzor alkohola i droga u cestovnom prometu, kojom prilikom je kontrolirano ukupno 445 vozila te je utvrđeno 16 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola.
 
Ujedno, tijekom vikenda od 21. do 24. lipnja 2024. na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno-represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 327 prometnih prekršaja, od čega 95 prekršaja nepropisne brzine, 36 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, zatim 35 prekršaja vozača zbog vožnje pod utjecajem alkohola, 27 prekršaja uporabe mobitela u vožnji, šest prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, jedan pod zabranom upravljanja, 21 prekršaj upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom te 106 ostalih prekršaja.

Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

U subotu, 22. lipnja u 23.53 sati u Zagrebu na kolniku Zagrebačke avenije kod križanja ulicom Hrgovići u nadzoru prometa, zatečen je 50-godišnji vozač koji je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka. Nadzorom vozila i vozača te provedenim alkotestiranjem je utvrđeno da je upravljao vozilom za vrijeme dok je u organizmu imao 2,42 g/kg alkohola. Vozač je uhićen i smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva, nakon čega je doveden na Općinski prekršajni sud u Zagrebu gdje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 1.450 eura i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od 6 mjeseci.
 
U utorak, 18. lipnja  oko 20.55 sati, 47-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka Selskom cestom u smjeru sjevera. Obavljenim nadzorom vozila i vozača utvrđeno je kako upravlja vozilom pod utjecajem alkohola od 3.93 g/kg u organizmu. Zbog visoke koncentracije alkohola liječnička mu je pomoć pružena u Kliničkoj bolnici Sveti Duh, nakon čega je 19. lipnja prepraćen na nadležni prekršajni sud.
 
Jučer, 23. lipnja oko 00.30 sati, 32-godišnjakinja za vrijeme dok kod sebe nije imala vozačku dozvolu niti osobnu iskaznicu, odnosno nije ih pokazala na zahtjev policijskog službenika i za vrijeme dok je u krvi imala 2,13 g/kg alkohola, upravljala je osobnim automobilom marke Škoda Octavia zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se Ulicom Dragutina Golika na način da se uključivala u promet s nogostupa s jugoistočne strane kućnog broja 34, na prilazni kolnik parkirališta vožnjom unazad u smjeru juga, a da se prethodno nije uvjerila da to može učiniti bez opasnosti za imovinu. Tom prilikom stražnjim lijevim dijelom vozila naletjela je na stražnji dio osobnog automobila marke Opel Astra zagrebačkih registarskih oznaka koji se nalazio parkiran uz južni rub prilaznog kolnika. U prometnoj nesreći nastala je materijalna šteta. Vozačica je isključena iz prometa, oduzeta joj je vozačka dozvola na rok od 12 sati, te je uhićena i prepraćena na nadležni prekršajni sud.
 
Od 35 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod devet vozača (25,7%) alkotestiranjem je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, a evidentirano je šest mladih vozača (17,1%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 
Prilikom provođenja akcije, četiri osobe su smještene u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola dok je 17 osoba uhićeno i privedeno na Prekršajni sud.

Stranica