Rezultati akcija "Alkohol i droge" te "Brzina"

U odnosu na isto razdoblje prošle godine jedna je osoba više izgubila život u prometu

FOTO: Ilustracija

Tijekom vikenda od 12. do 15. srpnja 2024. na području Policijske uprave zagrebačke provedena je još jedna u nizu preventivno represivnih akcija pojačanog nadzora vozila i vozača s fokusom na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 717 prometnih prekršaja od čega:
 
  • 177 prekršaja nepropisne brzine
  • 114 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa
  • 63 prekršaja nepropisne uporabe mobitela
  • 41 prekršaj vozača s alkoholom
  • 16 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom
  •  8 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava
  •  5 prekršaja vožnje pod zabranom i 293 ostalih prekršaja.
 

Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača:
 
U subotu, 13. srpnja, oko 20.30 sati u mjestu Hrastina Samoborska, osobnim je automobilom zagrebačkih registarskih oznaka upravljao 43-godišnjak, a kretao se u smjeru Domaslovca. Nadzorom vozila i vozača te alkotestiranjem, policijski su službenici utvrdili kako upravlja vozilom pod utjecajem alkohola od 3,51 g/kg u organizmu.
Vozač je uhićen te doveden na Općinski sud u Novom Zagrebu gdje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 1320 eura te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od pet mjeseci.

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno članku 199. stavku 1. i članku. 282. stavak. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirano je ukupno pet osoba - test negativan, a jedna osoba je odbila testiranje.
Od 41 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 14 vozača (34%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, a evidentirano je 7 mladih vozača (17%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
Prilikom provođenja akcije, 5 osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola dok je  21 osoba uhićena i privedena na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.
 
 
I jedan život više izgubljen u prometu je previše
 
Na području Policijske uprave zagrebačke, u vremenskom razdoblju od 1. siječnja do 9. srpnja 2024. godine, u prometnim nesrećama poginulo je 16 osoba, što je za jednu poginulu osobu više u odnosu na isti vremensko razdoblje u 2023. godini (15).

Napominjemo da su uzroci prometnih nesreća s poginulim osobama najčešće sljedeći:
 
  • neprilagođena brzina kretanja vozila, nepropisno skretanje
  • nepropisno pretjecanje
  • nepropisno kretanje vozila kolnikom
  • nepoštivanje prednosti prolaska i svjetlosnog uređaja na semaforu
  • te ostale greške pješaka uz koje se nerijetko veže i vožnja s nedopuštenom koncentracijom alkohola u krvi, a također i još uvijek nedovoljno istražen utjecaj korištenja mobitela i drugih uređaja od strane vozača na uzrok prometne nesreće, dok je za posljedice sudionika u najvećoj mjeri uzrok nekorištenja sigurnosnog pojasa i zaštitnih kaciga.
 
Svjesni navedenog, u cilju povećanja razine sigurnosti cestovnog prometa, Policijska uprava zagrebačka će u narednom vremenskom razdoblju poduzimati intenzivnije mjere koje će biti usmjerene na prekršaje koji najčešće dovode do prometnih nesreća s najtežim posljedicama, odnosno na prekršaje tzv. „4 ubojice u prometu - alkohol, brzina, mobitel i pojas“ te energičnije provoditi represivno postupanja prema vozačima motocikla, mopeda, bicikla i osobnih prijevoznih sredstava, kao i na sve druge prekršaje u cestovnom prometu.
 
 
 

Stranica