U svoju obitelj smjestili četiri odrasle osobe pa uspostavili odnos ovisnosti i nadzora nad njima

U mjesec dana zagrebačka policija od početka sumnje provela zahtjevno kriminalističko istraživanje

FOTO: Ilustracija
 
Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke, dovršili su kriminalističko istraživanje nad 73-godišnjakom i 68-godišnjakinjom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Trgovanje ljudima“.

Početna saznanja o mogućim nepravilnostima u udomiteljskoj obitelji zagrebačka je policija dobila unazad mjesec dana kada se i krenulo s početnim izvidima, a poduzete mjere i radnje rezultirale su dovršenim kriminalističkim istraživanjem.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem, sumnja se, da su osumnjičeni muškarac i žena na području Zagrebačke županije, u razdoblju od svibnja 2004. kada su pribavili dozvolu za obavljanje socijalnih usluga smještaja odraslih osoba pa sve do srpnja 2024. godine u svoju obitelj smjestili četiri odrasle osobe starosti od 43 do 69 godina koji su tamo bili smješteni unazad 18, odnosno 20 godina.

Osumnjičeni su, sumnja se, oštećene osobe obzirom na njihovo teško psihofizičko stanje i mentalno zdravlje nadzirali, iskorištavali, kažnjavali i prisiljavali na teški fizički rad te na taj način nad njima stvorili odnos ovisnosti i nadzora suprotno odredbama Međunarodnog prava, Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, Konvencije Ujedinjenih naroda protiv transnacionalnog organiziranog kriminaliteta s pripadajućim Protokolima za sprječavanje, suzbijanje i kažnjavanje trgovanja ljudima posebice ženama i djecom, Konvencije Vijeća Europe o suzbijanju trgovanja ljudima te Zakona o udomiteljstvu.

Policijski su službenici Policijske uprave zagrebačke obavili pretragu prostorija u kojima su bile smještene oštećene osobe, te u suradnji s pravnom osobom s javnim ovlastima žurno ih i privremeno premjestili u druge osposobljene udomiteljske obitelji.

Osumnjičeni su muškarac i žena na mjestu događaja, nakon provedenih pretraga uhićeni i dovedeni u službene prostorije Policijske uprave zagrebačke, a nakon završenog su kriminalističkog istraživanja predani pritvorskom nadzorniku, dok je kaznena prijava zbog sumnje počinjenje kaznenog djela trgovanja ljudima dostavljena nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Stranica