Policija savjetuje građane te domaće i strane turiste

Mala iskra- veliki požar, minimum odgovornog ponašanja- nikakav požar

FOTO:  PU zagrebačka
 
Hrvatsku je zahvatio toplinski val koji će prema svemu sudeći i potrajati, što koristimo građane podsjetiti na važnost odgovornog ponašanja kada govorimo o vatri s ciljem smanjenja broja požara. Zbog toga, dolaskom ljetnih vrućih i suhih dana, kada građani češće nego li za vrijeme ostalih godišnjih doba planiraju druženja, zabave, turističke i rekreativne aktivnosti, građevinske, poljoprivredne ili šumarske radove na otvorenim prostorima, povećana je mogućnost od izbijanja požara. Kako bi se to spriječilo, potrebno je najprije preventivno razmišljati kada i gdje, odnosno odrediti vrijeme i mjesto za aktivnosti. Planiranjem i odgovornim ponašanjem smanjujemo mogućnost dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, ovog puta uzrokovanjem i nekontroliranim širenjem požara.
 
Ne zaboravimo: Na snazi je, od 1. lipnja do 31. listopada zabrana paljenja vatre i lakozapaljivih materijala na otvorenom prostoru. 
 
Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke će kontinuirano, a posebice tijekom trajanja turističke sezone u cilju zaštite od požara kroz redovnu djelatnost, u suradnji s mjesno nadležnim inspektorima zaštite od požara Ravnateljstva civilne zaštite, poduzimati pojačane mjere požarno preventivnog nadzora, uz dosljednu primjenu kaznenih i prekršajnih odredbi za počinjene prekršaje, posebno u vezi nepoštivanja mjera zabrane spaljivanja biljnog otpada i paljenja vatre na otvorenim prostorima.
 
Planirat će se i organizirati obilasci požarno potencijalno ugroženih područja, a u slučaju izbijanja požara i paljevine što brže reagirati, kako u cilju hvatanja eventualnih počinitelja te otkrivanja i korištenja tragova, tako i u cilju zaštite građana i imovine te poduzimanja ostalih mjera (privremena regulacija i preusmjeravanje cestovnog prometa, evakuacija i spašavanje stanovništva, zaštita poharanog područja od činjenja drugih kaznenih djela i dr.), kao i radi omogućavanja odgovarajućih zahvata kod gašenja požara, saniranja njihovih posljedica i obavljanja očevida od strane nadležnih službi.
 
Podsjećamo građane, prilikom spaljivanja suhe trave, raslinja i biljnog otpada na otvorenim prostorima, šumama, poljoprivrednim površinama, prilikom druženja uz roštilj u vrijeme i mjestu gdje i kada je to dopušteno da posebnu pozornost obrate pri rukovanju vatrom ili lakozapaljivim tekućinama i predmetima. Takvi se požari, ukoliko nisu strogo kontrolirani i zbog nedovoljne pozornosti mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte, a ujedno i ugroziti ljudske živote.
 
Pozivamo građane na pridržavanje sigurnosnih mjera, dodatni oprez i stalni nadzor vatre, zabranu bacanja opušaka i lakozapaljivih materijala, zabranu obavljanja radova u kojima dolazi do stvaranja iskre (zavarivanje), roštiljanje i paljenje bilo kakva vatre na otvorenom prostoru s ciljem zaštite osoba i imovine.
 
Savjetujemo građane kako to činiti na siguran način: 
  • Spaljivanje suhe trave, raslinja ili biljnog otpada može se obaviti samo sukladno odredbama Zakona o šumama i Odlukama o spaljivanju korova i biljnog otpada koju donose gradovi, općine ili županije.
  • Odabrati mjesto na kojem se pali vatra na način da bude dovoljno udaljeno od stambenih i drugih objekata, krošanja stabala, kao i od električnih vodova i njihovih stupova kako bi se spriječilo da ih plamen ili iskre ne zahvate.
  • Tlo na kojem se pali vatra očistiti od svega onoga što je lakozapaljivo, a  samo mjesto spaljivanja izolirati odnosno očistiti u širini najmanje 5 metara.
  • Biti nazočan spaljivanju suhe trave, raslinja i ostalog biljnog otpada, odnosno u svakom trenutku imati kontrolu nad vatrom, a uz sebe odnosno u blizini imati u pripremi sve što je potrebno za početno gašenje mogućeg požara.
  • Osoba koja je vatru naložila, dužna ju je i pravilno ugasiti koristiti pri tome vodu, pjenu ili prah.
  • Mjesto paljenja smije se napustiti tek kad je vatra potpuno ugašena, što je ispravno provjeriti prebacivanjem pepela i polijevanjem vodom.
  • Zabranjeno je spaljivanje suhe trave, raslinja i ostalog biljnog otpada te loženja vatre i roštilja na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću.
  • Ne koristite dronove za snimanje ili fotografiranje požara jer na taj način ugrožavate sigurnost protupožarnih vozila i zrakoplova, sprječavate gašenje i produljujete vrijeme gašenja požara.
  • Osobama starije životne dobi i lošijeg zdravstvenog stanja, ne preporuča se paliti vatru.
  • Ne bacajte opuške kroz prozor automobila.
  • Lakozapaljive materijale, upaljače i šibice ne ostavljajte na mjestima dostupnim izvorima topline ili svjetlosti,
  • Klimatske promjene, toplinski valovi i slično, ali i relativna dostupnost na tržištu, „upućuju nas“ - vrijeme je da razmislimo o nabavi vatrogasnih aparata; od priručnih u vozilima do aparata u objektima gdje provodimo vrijeme (kuća, stan, vikendica…) za početno gašenje požara koji se postavljaju blizu potencijalnih izvora nastanka požara.
  • U tom smislu, na raspolaganju je niz uređaja koji se mogu nabaviti za vatro odnosno plinodetekciju.
  • Ujedno, podsjećamo na odgovorno ponašanje - primjerice, ne parkirati vozila na pristupima koja su predviđena za interventne postrojbe primjerice  vatrogasna vozila, na šumskim putevima koji su inače protupožarni koridori i slično.
 
Upute građanima - AKO IZBIJE POŽAR U ZATVORENOM PROSTORU:
  • pozovite pomoć na brojeve 112, 193 ili 192,
  • u slučaju požara suhe trave, raslinja ili biljnog otpada u blizini stambenog prostora (stana, kuće ili vikend kuće), a u kojem se u tom trenutku nalazite i koji ne možete na siguran način napustiti, odmah zatvorite vrata i prozore kako biste spriječili ulazak dima,
  • zaštitite nos i usta radi sprječavanja udisanja dima, na način da ih prekrijete zaštitnom maskom ili vlažnom tkaninom,
  • pomozite osobama u Vašoj blizini, osobito djeci, bolesnima, starijima i teško pokretnima,
  • ukoliko posjedujete vatrogasni aparat, pokušajte njime ugasiti požar,
  • vodite računa o tome da se električne instalacije ne gase istim sredstvima kao papir ili drvo
  • ne približavajte se požaru i lakozapaljivim materijalima,
  • ne hodajte kroz vatru,
  • ukoliko je vatra zahvatila Vašu odjeću, ugasite ju na način tako da legnete na pod i zakotrljate se.
Upute građanima - AKO IZBIJE POŽAR NA OTVORENOM: 
  • pronađite sigurno mjesto na kojem niste okruženi suhom travom, raslinjem ili materijalima koje je zahvatio požar,
  • nos i usta zaštitite zaštitnom maskom ili mokrom tkaninom radi sprječavanja udisanja dima te izlaganja vatri koje dovodi do gubitka svijesti,
  • ukoliko vatra još nije zahvatila vaš objekt, pokušajte vodom zaliti prostor oko objekta te na taj način usporiti širenje požara,
  • učinite to samo u slučaju ukoliko imate dovoljno vremena i bez ugrožavanja vlastitog ili tuđeg života,
  • ukoliko se nalazite u blizini vodene površine, mora, rijeka ili jezera, a požar se brzo širi, uđite u vodu i ondje dočekajte hitnu pomoć,
  • vodite računa o smjeru vjetra i mogućim promjenama smjera,
  • ako u vašoj blizini nema vodenih površina ili stijena te se ne možete zaštiti, lezite na tlo licem prema dolje i zaštitite se zemljom ili mokrom tkaninom,
  • ukoliko je vatra zahvatila Vašu odjeću, ugasite ju na način da legnete na pod i zakotrljate se,
  • pratite upute hitnih službi te u slučaju evakuacije stanovništva, postupajte prema njima bez odgode,
  • ukoliko se nalazite u vozilu, izađite iz njega i potražite zaštitu.
 
Za nepoštivanje odredbi Zakona, propisane su sankcije:
  • Temeljem Zakona o zaštiti od požara, za fizičku osobu koja izazove požar propisana je novčana kazna od 1990 do 19.900 eura ili kazna zatvora do 60 dana.
  • Istim je Zakonom propisano da će se osoba koja izazove požar iz nehaja, što je najčešći slučaj kod požara otvorenih prostora, kazniti za prekršaj novčanom kaznom od 260 do 1990 eura.
  • Također, propisana je novčana kazna u iznosu od 130 do 1990 eura za prekršaj fizičke osobe koja ne prijavi nastanak požara i ne dostavi sve informacije o požaru.
 
Nesavjesnost dovodi i do mogućeg utvrđenog kaznenog djela
Osim toga, ovakvim nepromišljenim radnjama građani mogu počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, za koje se može izreći kazna zatvora do tri godine, ako je djelo počinjeno iz nehaja, a ako je počinjeno s namjerom, propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama.
 
Protupravnim radnjama izazivanjem požara ostvaruju se i obilježja kaznenog djela oštećenje tuđe stvari.
 
Kvalifikacija kaznenog djela ovisi od događaja do događaja odnosno ugrozi ljudi i imovine kao i vrijednosti imovine.
 
Savjesnim ponašanjem i brigom za okolinu, smanjuje se mogućnost izbijanja većih požara koji mogu imati tragične posljedice. Osim materijalne štete prouzročene požarom, gašenje zahtjeva angažiranje dodatnih ljudskih i materijalno-tehničkih sredstava zbog čega je potrebno voditi brigu o odgovornom ponašanju.
 
Društvena odgovornost uključuje reagiranje i suradnju s policijom
Koristimo priliku, građane uputiti da posebnu pozornost obrate na moguće požare u svojoj okolini, ali ujedno i na osobe koje bi se s tim mogle dovesti u vezu, kako bi saznanja o tome odmah dojavili policiji na 192.
 
Dostavljamo poveznice na vijesti o izbijanju požara na području PU zagrebačke nastalih zbog nepridržavanja savjeta i uputa:  
Zapalio travu uz autocestu, uhićen i kažnjen kaznom zatvora od 60 dana
U ponedjeljak, 12. srpnja 2024. oko 14 sati na autocesti A3 56 km u smjeru istoka, muškarac je korištenjem otvorenog plamena iz upaljača izazvao požar niske suhe trave uz kolnik autoceste. Otvorenim plamenom je namjerno izazivao požar tako da je zapalio suhu travu uz autocestu na četiri lokacije ukupne površine oko 3000m2 na dionici koja se proteže od 56km+ 800 metara do 57km+ 500 metara u smjeru istoka. Požar su ugasili vatrogasci. Nedaleko mjesta događaja, uhićen je muškarac te priveden u službene prostorije policije na kriminalističko istraživanje.
Utvrđeno je da se radi o 33-godišnjem državljaninu Bosne i Hercegovine, koji je nakon prekršajne obrade priveden na Općinski sud u Velikoj Gorici gdje je proveden žurni prekršajni postupak. Proglašen je krivim zbog počinjenog prekršaja iz članka 8. stavka 3. Zakona o zaštiti od požara te mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od 60 dana, nakon čega je okrivljeni prevezen u Zatvor u Zagrebu.

Stranica