„Sigurna turistička destinacija 2024.“

Strani policijski službenici u ophodnji Zagrebom s zagrebačkim policajcima
 

FOTO: PU zagrebačke
 
U ponedjeljak 22. srpnja 2024. godine u sklopu projekta „Sigurna turistička destinacija'' na području Policijske uprave zagrebačke odnosno Grada Zagreba, započela je provedba zajedničkih policijskih ophodnji s dvojicom policijskih službenika iz NR Kine koji su uz policijske službenike Policijske uprave zagrebačke, raspoređeni u užem centru Zagreba, uglavnom na lokacijama gdje se bilježi kretanje najvećeg broja turista.

Inače, svečano otvaranje projekta „Sigurna turistička destinacija 2024.“ bilo je 18. srpnja u Šibeniku, kao nastavak i provedbe preventivnih aktivnosti policije, ali i razvitak međunarodne policijske suradnje na području prevencije i podizanja sigurnosti građana (a ne samo turista). 
 
Podsjećamo, Projekt „Sigurna turistička destinacija'' započeo je u Hrvatskoj 1994. godine radi podizanja sigurnosti tijekom turističke sezone kako bi se turistima omogućio siguran dolazak i boravak u Republici Hrvatskoj. Na inicijativu hrvatske policije, od 2006. godine druge europske države počinju u Hrvatsku upućivati svoje policijske službenike tijekom turističke sezone. Od početka provedbe broj stranih policijskih organizacija koje sudjeluju u projektu kontinuirano se povećavao te do 2023. u projekt ''Sigurna turistička destinacija'' uključile su se 24 policijske organizacije iz 21 države.
 
Tijekom aktualne turističke sezone 2024. u projektu „Sigurna turistička destinacija 2024.“ očekuje se sudjelovanje 20 policijskih organizacija iz 19 zemalja te 97 stranih policijskih službenika. Zaključno s ovom godinom, od početka 2006. do sada, u projektu će ukupno sudjelovati 1.207 stranih policijskih službenika.

Strani policijski službenici službu obavljaju u zajedničkim policijskim ophodnjama s zagrebačkih kolegama u cilju ostvarivanja izravnog kontakta sa svojim državljanima, ali i što bolje komunikacije između zagrebačke policije i stranih državljana te obrnuto. Cilj neposredne suradnje je postizanje i podizanje osjećaja te općenite sigurnosti  građana i stranih turista koji tijekom turističke sezone borave u Zagrebu. Oni su tu, po potrebi, na usluzi i pomoći svojim građanima koji su u posjetu, ali i da našim policijskim službenicima pomognu u ostvarivanju što bolje (socijalne pa i pravne) komunikacije s gostima njihovih zemalja. Sudjelovanje (provođenje) projekta predstavlja dobrodošlicu ne samo kineskim turistima nego projekt obuhvaća i niz drugih gostiju koji odmor provode na području Zagreba.  
 
Naime, na području grada Zagreba ukupno je od 2018. godine u projektu sudjelovalo osam kineskih policijskih službenika (30 na području Republike Hrvatske), a 2024. godine u Gradu Zagrebu sudjeluje dvoje policijskih službenika (8 na području Republike Hrvatske).
 
Prisutnost policijskih službenika iz drugih zemalja općenito pomaže u kreiranju dobrog (stvarnog i povoljnog) osjećaja subjektivne sigurnosti kod građana drugih zemalja koji su između ostalog, upravo zato i odabrali Republiku Hrvatsku kao svoju turističku destinaciju. Simboličkim činom prepoznavanje odora policijskih službenika drugih zemalja poručuje se ne samo kako je Zagreb siguran u stvarnom a na ovaj način i u turističkom smislu, nego se ovim i iskazuje se briga za zajedničku sigurnost te odašilje pozitivna slika o Zagrebu u svijet jer, vodimo brigu o svima i svemu.
 
Možemo  podsjetiti na još jedan podatak. Primjerice, prije 10 godina (2014. godine) Zagreb je posjetilo oko  910.000 turista, koji su ostvarili 1,6 milijuna noćenja, a prošle 2023. godine, u Zagrebu bilježimo više od 1,3 milijuna odnosno više od 2,0 milijuna noćenja, pa se Hrvatsku metropolu može smatrati i turističkom destinacijom. Primjerice, 2023. godine, u gradu Zagrebu ostvareno je 1.308.052 dolazaka (među njima je bilo 1.041.891 stranih gostiju), a ostvareno je ukupno 2.543.411 noćenja (2.053.420 stranih noćenja), od čega su gosti iz NR Kine ostvarili su 34.913 noćenja. U I. polugodištu 2024. godine, ostvareno je 601.818 dolazaka (468.053 dolazaka stranih gostiju), te je ostvareno 1.186.570 noćenja (945.418 noćenja stranih gostiju) stranih noćenja, a naši gosti iz NR Kine ostvarili su već sada 22.013 noćenja.
 
Uspješnost svake turističke destinacije ovisi o tome koliko je određena destinacija sigurna i koliko je posjetitelji percipiraju kao sigurnu. Policijska uprava zagrebačka svojim djelovanjem ulaže maksimalne napore, da Grad Zagreb i Republika Hrvatska bude prepoznata kao jedna od najsigurnijih (turističkih) europskih i svjetskih zemalja, a u isto vrijeme područje Grada Zagreba, glavnog grada Republike Hrvatske sigurno mjesto komunikacije i interakcije u bilo kojem obliku (životnom, poslovnom, kulturnom, turističkom, ekonomskom, društvenom, socijalnom i slično) te u kontekstu Projekta i atraktivna, sigurna i kvalitetno organizirana turistička destinacija  na koju svojim radom Policijska uprava zagrebačka bitno doprinosi, a već dokazano zadovoljstvo i sigurnost građana i turista - nama je najveća nagrada.
 

 
 
 
 

Stranica