Rezultati akcija "Alkohol i droge" te "Brzina"

U akciji utvrđeno ukupno 539 prometnih prekršaja

FOTO: PU zagrebačka
 
Tijekom vikenda od 26. do 29. srpnja 2024. na području Policijske uprave zagrebačke provedena je još jedna u nizu preventivno represivnih akcija pojačanog nadzora vozila i vozača s fokusom na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 539 prometnih prekršaja od čega:
 
  • 165 prekršaja nepropisne brzine
  • 90 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa
  • 36 prekršaja vozača s alkoholom
  • 50 prekršaja nepropisne uporabe mobitela
  • 12 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom
  • 2  prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava
  • 1 prekršaj vožnje pod zabranom i 183 ostalih prekršaja.
 
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno članku 199. stavku 1. i članku. 282. stavak. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirano je ukupno pet osoba - test negativan.
 
Od 36 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 9 vozača (25%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, a evidentirana su 3 mlada vozača (8,3%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
Prilikom provođenja akcije, 4 osobe su smještene u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola dok je 10 osoba uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.
 
Izdvajamo i sljedeće:
 
U nedjelju, 28. srpnja oko 20 sati u Sesvetama, 23-godišnjak je upravljao teretnim vozilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se kolnikom Varaždinske ceste. Dolaskom do raskrižja s kolnikom Vugrovečke ulice, nije držao dovoljan razmak i naletio na stražnji dio osobnog vozila zagrebačkih registarskih oznaka koje je bilo zaustavljeno na semaforu na znak crvenog svjetla kojim je upravljao 20-godišnjak. Utvrđeno je da je 23-godišnji vozač upravljao pod utjecajem alkohola od 2,52 g/kg u organizmu i bez važeće vozačke dozvole (vozačka dozvola poništena zbog negativnih bodova), a 20-godišnji vozač je lakše ozlijeđen.
 
Vozač je uhićen i smješten u jedinicu za zadržavanje nakon čega je doveden na Općinski sud u Sesvetama, gdje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 4.320 eura i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od 6 mjeseci, a kao pravna posljedica pravomoćne osude, za počinjene prekršaje mu je upisano 6 negativnih bodova.
 

Stranica