Rezultati akcije "Alkohol i droge" te "Brzina"

Vozač kažnjen zbog vožnje pod utjecajem alkohola i sudjelovanja u prometnoj nesreći

FOTO: Ilustracija

Tijekom vikenda od 2. do 5. kolovoza 2024. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 495 prometnih prekršaja, od čega:
 
  • 160 prekršaja nepropisne brzine,
  • 66 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
  • 15 prekršaja vozača zbog vožnje pod utjecajem alkohola,
  • 44 prekršaja nepropisne uporabe mobitela u vožnji,
  • 3 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava,
  • 2 prekršaja upravljanja pod zabranom,
  • 22 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i
  • 183 ostala prekršaja.
 
Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača su:

U petak, 2. kolovoza oko 10.37 sati, prilaznim kolnikom odmorišta Novoselec na koji je prethodno skrenuo s južnog kolnika autoceste A3 u smjeru jugoistoka, 64-godišnji vozač upravljao je osobnim automobilom kutinskih registarskih oznaka a vukao je laku prikolicu kutinskih registarskih oznaka.

Dolaskom za oko 50 metara istočnije od navedene autoceste nije prilagodio brzinu kretanja svog vozila stanju i osobinama ceste tako da može vozilo pravovremeno zaustaviti pred svakom zaprekom koju u konkretnim uvjetima može predvidjeti, odnosno da može pravovremeno postupiti prema prometnom pravilu ili znaku (parkirano vozilo ispred njega). Iz tog je razloga prednjim dijelom vozila naletio na stražnji dio priključnog vozila registarskih oznaka Republike Bosne i Hercegovine kojeg je vukao teretni automobil registarskih oznaka Republike Bosne i Hercegovine koji su u trenutku nesreće bili nepropisno parkirani uz sjeverni rub navedenog prilaznog kolnika prednjim dijelom okrenuti u smjeru jugoistoka na dijelu kolnika gdje je propisno postavljenim prometnim znakom zabranjeno zaustavljanje i parkiranje te se u trenutku prometne nesreće u teretnom automobilu nalazio 32-godišnji vozač.

Obavljenim očevidom i alkotestiranjem utvrđeno je da je 64-godišnji vozač upravljao osobnim automobilom za vrijeme dok je u organizmu imao 2,84 g/kg alkohola te da mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije.

U prometnoj nesreći nastala je materijalna šteta.

Od 15 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod tri vozača (20,0%) alkotestiranjem je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, a evidentirana su četiri mlada vozača (26,7%) kojem je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Prilikom provođenja akcije, tri osobe su smještene u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola dok je sedam osoba uhićeno i privedeno na Prekršajni sud.

Stranica