Rezultati akcije "Alkohol i droge" te "Brzina" usklađena s akcijama Europske unije


S 3,21 g/kg alkohola uzokovao prometnu nesreću u kojoj je jedno vozilo u potpunosti izgorjelo

FOTO: Ilustracija

Tijekom vikenda od 9. do 12. kolovoza 2024. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

Od ponedjeljka, 5. do nedjelje, 11. kolovoza 2024. na području Policijske uprave zagrebačke se pojačano nadzirala brzina kretanja na svim prometnicama. Utvrđeno je ukupno 1125 ciljanih prekršaja, od toga 642 prekršaja su utvrđeni od strane policijskih službenika, a 483 tehničkim sredstvima. Izrečeno je ukupno 17 zaštitnih mjera zabrane upravljanja motornim vozilom. Najveća izmjerena brzina kretanja vozila iznosi 124km/h, a izmjerena je u naselju gdje je ograničena brzina kretanja na 50km/h.

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 394 prometnih prekršaja, od čega:
  • 152 prekršaja nepropisne brzine,
  • 60 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
  • 28 prekršaja vozača zbog vožnje pod utjecajem alkohola,
  • 30 prekršaja nepropisne uporabe mobitela u vožnji,
  • 2 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava,
  • 2 prekršaja upravljanja pod zabranom,
  • 8 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 112 ostala prekršaja.

Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača:

U subotu, 10. kolovoza oko 17.10 sati, 49-godišnji vozač upravljao je, pod utjecajem alkohola 3,21 g/kg, osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se autocestom A1 dionicom od prometnog čvora Donja Zdenčina prema prometnom čvoru Lučko. Dolaskom do 5 km + 150m, koji se nalazi sjeveroistočno od prometnog čvora Donja Zdenčina, zbog ne držanja potrebnog razmaka naletio je na stražnji dio osobnog automobila austrijskih nacionalnih oznaka kojim je upravljala 54-godišnjakinja, a kretala se u istom smjeru i zadržavala smjer kretanja ravno. Od naleta vozilo zagrebačkih oznaka odbačen je u lijevo prema sjeveru i desnim je dijelom naletio na metalnu zaštitnu ogradu koja dijeli kolnik autoceste A1, nakon čega se vozilo zapalilo i izgorilo u potpunosti. Vatrogasci su ugasili požar, ozlijeđenih osoba nije bilo. U prometnoj nesreći nastala je materijalna šteta.

Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozačica:
 
U nedjelju, 11. kolovoza u 1.55 sati, 31-godišnjakinja upravljala je osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se Selskom cestom u smjeru zapada. Nadzorom vozila i vozača te alkotestiranjem, policijski su službenici utvrdili kako upravlja vozilom pod utjecajem alkohola od 0,97 g/kg u organizmu te je isključena iz prometa i oduzeta joj je vozačka dozvola na rok od 12 sati.
 

Od 28 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 10 vozača (35,7%) alkotestiranjem je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, a evidentirana su dva mlada vozača (7,1%) kojem je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Prilikom provođenja akcije, četiri osobe su smještene u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola dok je šest osoba uhićeno i privedeno na Prekršajni sud.
 

Stranica