Rezultati akcije "Alkohol i droge" te "Brzina"

Jedan vozač upravljao s više od 2 g/kg, dok je drugi vozio neregistrirano vozilo pod utjecajem droge

FOTO: Ilustracija

Tijekom vikenda od 16. do 19. kolovoza 2024. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.


U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 313 prometnih prekršaja, od čega:
  • 83 prekršaja nepropisne brzine,
  • 53 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
  • 22 prekršaja vozača zbog vožnje pod utjecajem alkohola,
  • 18 prekršaja nepropisne uporabe mobitela u vožnji,
  • 2 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava,
  • 1 prekršaja upravljanja pod zabranom,
  • 10 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 124 ostala prekršaja.

Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača:

U subotu, 17. kolovoza u 19 sati, u Jastrebarskom, u ulici Trešnjevka 46-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka. Nadzorom vozila i vozača te alkotestiranjem, policijski su službenici utvrdili kako upravlja vozilom pod utjecajem alkohola od 2,09 g/kg u organizmu te za vrijeme dok mu je isteklo važenje vozačke dozvole. Vozač je uhićen i smješten u Jedinicu za zadržavanje i prepratu, a protiv njega je podnesen optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja.
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirano je ukupno 6 osoba - od čega je jedna osoba bila pozitivna.

U petak, 16. kolovoza u Goričici na Zagrebačkoj cesti, 20-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka. Nadzorom vozila i vozača te testom na prisutnost opojnih droga policijski službenici su utvrdili kako upravlja neregistriranim vozilom pod utjecajem droge, radi čega je smješten u Jedinicu za zadržavanja i prepratu te je protiv njega podnesen optužni prijedlog za navedene počinjene prekršaje.


Od 22 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 7 vozača alkotestiranjem je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg,.

Prilikom provođenja akcije, pet osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola dok je šest osoba uhićeno i privedeno na Prekršajni sud.
 

Stranica