Rezultati akcije "Alkohol i droge" te "Brzina"

Utvrđeno ukupno 465 prometnih prekršaja
 

FOTO: Ilustracija

Tijekom vikenda od 23. do 26. kolovoza 2024. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 465 prometnih prekršaja, od čega:
  • 94 prekršaja nepropisne brzine,
  • 74 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
  • 60 prekršaja vozača zbog vožnje pod utjecajem alkohola,
  • 41 prekršaja nepropisne uporabe mobitela u vožnji,
  • 6 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava,
  • 1 prekršaja upravljanja pod zabranom,
  • 6 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 183 ostala prekršaja.

Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača:

U subotu, 24. kolovoza u 3.55 sati, 19-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se Savskom cestom u smjeru juga. Nadzorom vozila i vozač na raskrižju sa Selskom cestom a te alkotestiranjem, policijski su službenici utvrdili kako upravlja vozilom pod utjecajem alkohola od 2,30 g/kg u organizmu te je isključen iz prometa i oduzeta mu je vozačka dozvola na rok od 12 sati.
Vozač je uhićen i smješten u Jedinicu za zadržavanje i prepratu, nakon čega je doveden na nadležni prekršajni sud.


Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozačica:

U petak, 23. kolovoza oko 22.49 sati, u Ivanić-Gradu, ulica Kralja Tomislava, 40-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka. Nadzorom vozila i vozača te alkotestiranjem, policijski su službenici utvrdili kako upravlja vozilom pod utjecajem alkohola od 1,61 g/kg u organizmu te je isključena iz prometa i oduzeta joj je vozačka dozvola na rok od 12 sati.
Vozačica je uhićena i smještena u Jedinicu za zadržavanje i prepratu, a protiv nje je podnesen optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja.

 Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirano je ukupno 10 osoba - test negativan.

Od 60 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 18 vozača (30%) alkotestiranjem je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg dok je evidentirano 10 mladih vozača (16,7 %) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Prilikom provođenja akcije, 10 osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola dok je 11 osoba uhićeno i privedeno na Prekršajni sud.
 

Stranica