Dvojici alkoholiziranih vozača uz visoke novčane kazne izrečena zabrana upravljanja motornim vozilima te upisano po 6 negativnih bodova

Podsjećamo građane na ulogu negativnih prekršajnih bodova kao mjere sigurnosti prometa na cestama

FOTO: Ilustracija
 

Tijekom nadzora prometa 36-godišnjaku utvrđena koncentracija alkohola od 1.89 g/kg u organizmu

U subotu 21. rujna oko 1.45, u Ulici Vjekoslava Heinzela kod kućnog broja 98, tijekom nadzora prometa policijski su službenici zaustavili osobni automobil kojim je upravljao 36-godišnjak.
 
Nadzorom vozila i vozača te provedenim alkotestiranjem vozača utvrđeno je da upravlja vozilom pod utjecajem alkohola od 1,89 g/kg u organizmu.
 
Vozač je uhićen i smješten u posebne prostorije policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva nakon čega je doveden na nadležni prekršajni sud.
 
Na sudu je proglašen krivim te mu je pravomoćnom presudom izrečena novčana kazna u iznosu od 1320 eura kao i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od mjesec dana.
 
Kao pravna posljedica pravomoćne osude, za počinjene prekršaje vozaču je upisano 6 negativnih prekršajnih bodova.
 
 

S 1,79 g/kg alkohola od u organizmu sletio s kolnika, udario u teretni pa u osobni automobil, a zatim i u betonski zid

U nedjelju, 22. rujna oko 00.25 sati u Zagrebu, na raskrižju Petrove Zajčeve ulice, dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom koju je prouzročio 47-godišnjak.
 
Naime, 47-godišnji vozač upravljao je osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka kolnikom Petrove ulice u smjeru istoka. Dolaskom do raskrižja sa Zajčevom ulicom nije prilagodio brzinu kretanja vozila uvjetima na cesti uslijed čega je prilikom skretanja u lijevo u Zajčevu ulicu izgubio nadzor nad vozilom, sletio s kolnika i udario u teretni automobil zagrebačkih registarskih oznaka parkiran na parkiralištu s istočne strane kolnika. U nastavku kretanja u smjeru sjeveroistoka, potom je udario u i u osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka parkiran na parkiralištu.
 
Nakon naleta, nastavio je kretanje nogostupom, da bi zatim udario u betonski zid dvorišne ograde kod kućnog broja 35 A Petrove ulice.
 
Obavljenim alkotestiranjem vozača utvrđeno je da je upravljao vozilom pod utjecajem alkohola od 1,79 g/kg u organizmu.
 
Vozač je uhićen, smješten u posebne prostorije policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva, a potom i doveden na Općinski prekršajni sud u Zagrebu. Na Sudu je proglašen krivim, a pravomoćnom presudom izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 2260 eura te zaštitna mjera zabrane upravljanje motornim vozilima B kategorije u trajanju od mjesec dana.
 
Kao pravna posljedica pravomoćne osude, za počinjene prekršaje vozaču je upisano 6 negativnih prekršajnih bodova.
 
 

Podsjećamo građane na ulogu negativnih prekršajnih bodova kao mjere sigurnosti prometa na cestama

Koristimo priliku te podsjećamo građane na ulogu negativnih prekršajnih bodova kao mjere sigurnosti prometa na cestama.
 
Naime, upis negativnih prekršajnih bodova u evidenciju kao pravna posljedica pravomoćne osude vozača motornog vozila za određene prekršaje propisan je člankom 286. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
 
Vozaču koji je u razdoblju od dvije godine prikupio 12 negativnih prekršajnih bodova rješenjem će se ukinuti i oduzeti vozačka dozvola, dok će se na isti način postupati prema mladom vozaču ukoliko u spomenutom razdoblju prikupi devet negativnih bodova.

Prije podnošenja zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole osoba mora položiti vozački ispit, a ponovo polaganje vozačkog ispita moguće je istekom roka od dvije godine od dana izvršnosti rješenja o ukidanju vozačke dozvole i to tek nakon provedenog postupka osposobljavanja kandidata za vozače.
 
 

Stranica