Rezultati vikend akcije "Alkohol i droge" te "Brzina"

Zagrebačka policija utvrdila ukupno 745 prekršaja od kojih je nepropisna brzina najčešći prekršaj

FOTO: Ilustracija


Tijekom vikenda od 27. do 30. rujna 2024. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača s ciljem suzbijanja činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 745 prometnih prekršaja, od čega:
 
  • 92 prekršaja vozača s alkoholom,
  • 265 prekršaja nepropisne brzine,
  • 63 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
  • 43 prekršaja nepropisne uporabe mobitela,
  • 2 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava,
  • 1 prekršaj upravljanja pod zabranom,
  • 24 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom te
  • 255 ostalih prekršaja.
 
Od interesantnijih događaja izdvajamo slijedeće:
 
U petak, 27. rujna oko 23.45 sati kolnikom Avenije Većeslava Holjevca upravljao je 31-godišnjak, a kretao se u smjeru juga. Obavljenom kontrolom vozila i vozača te alkotestiranjem utvrđeno je da navedenim vozilom upravlja za vrijeme dok mu je isteklo važenje vozačke dozvole i pod utjecajem od 2,81 g/kg alkohola u organizmu. Dolaskom do Mosta Slobode uslijed alkoholiziranosti i ne držanja potrebnog razmaka naletio je na stražnji dio teretnog automobila zagrebačkih registarskih oznaka u vlasništvu poduzeća kojim je upravljao 36-godišnjak, a koji se kretao istim kolnikom, istom prometnom trakom i u istom smjeru ispred navedenog.
Obavljenim očevidom utvrđeno je da 31-godišnji vozač kod sebe nije imao osobnu iskaznicu.
Zbog počinjenih prekršaja vozač je uhićen i doveden na nadležni Prekršajni sud gdje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 1790 eura i zaštitna mjera zabrane upravljanja u trajanju od 3 mjeseca.
U prometnoj nesreći ozlijeđen je 36-godišnjak i liječnička mu je pomoć pružena u Kliničkoj bolnici centra Zagreb.
 
 
U subotu, 28. rujna oko 23.55 sati u Kloštar Ivaniću, u Ulici Svete Marije, osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka upravljala je 38-godišnjakinja. Obavljenim nadzorom vozila i vozača te alkotestiranjem utvrđeno je da ista upravlja pod utjecajem od 1,86 g/kg alkohola u organizmu. Vozačica je uhićena i smještena u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva nakon čega je protiv iste podnesen Prekršajni nalog.
 
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno članku 199. stavku 1. i članku. 282. stavak. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirano je ukupno pet osoba - test negativan.

Od 92 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 21 vozača (22,8%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, a evidentirano je 18 mladih vozača (19,6%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 
Prilikom provođenja akcije, četiri su osobe smještene u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola dok je 16 osoba uhićeno i privedeno na Općinski prekršajni sud.

Stranica