Nakon prijave policiji o pokušaju iznude, zagrebački policajci započeli i dovršili kriminalističko istraživanje

Dvojica muškaraca zbog sumnje na pokušaj iznude predana pritvorskom nadzorniku

FOTO: Ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke proveli su kriminalističko istraživanje nad dvojicom muškaraca starosti 52 i 58 godina zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela pokušaj iznude iz članka 243. stavka. 1. i 3. u svezi s člankom 34. Kaznenog zakona na štetu 51-godišnjaka.

Tijekom kriminalističkog istraživanja je utvrđeno da su osumnjičene osobe u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi, u razdoblju od početka kolovoza 2021. do početka kolovoza 2023. godine, oštećenom pozajmili novčani iznos od 29.700 eura uz mjesečnu kamatu od 10 posto, a od kojeg novčanog iznosa je oštećeni, tijekom listopada 2022. godine vratio u ime navedenog novčanog duga iznos od 11.000 eura. Tijekom veljače 2024. osumnjičeni su učestalo počeli upućivati razne ozbiljne prijetnje oštećenom govoreći mu da im je sad dužan 59.400 eura koje mora platiti do 15. srpnja 2024. godine pa zatim 63.000 eura koje mora platiti do 1. listopada 2024.

Nakon toga, osumnjičeni su tijekom lipnja 2024. nastavili učestalo nazivati ga na mobitel i na razne načine mu prijetiti i upozoravati da mora stvoriti taj novac, zbog čega je oštećeni uslijed učestalih njihovih ozbiljnih prijetnji i iz straha za svoj život i živote članova svoje obitelji pozajmio 10.000 eura od prijatelja, a koji je novac je prijatelj sredinom rujna 2024. godine prema uputama osumnjičenog 58-godišnjaka uplatio na bankovni račun njegove članice obitelji.

Nadalje, krajem srpnja 2024. godine, osumnjičeni su tražili od oštećenog da dođe u ugostiteljski objekt  na području Žitnjaka, a kako oštećeni iz straha nije došao, osumnjičeni su došli na njegovu adresu prebivališta, međutim u tom trenutku oštećeni nije bio tamo. Nakon čega ga je osumnjičeni 52-godišnjak nazvao i rekao da zna gdje stanuje što je kod oštećenog izazvalo osjećaj nelagode i straha, pa su tako osumnjičeni i nakon toga učestalo oštećenom slali ozbiljne prijeteće poruke tražeći ga isplatu još 63.000 eura nepostojećeg duga zbog čega je navedeni događaj odlučio prijaviti policijskim službenicima.

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke su nakon provedenih dokaznih radnji dovršili kriminalističko istraživanje nad osumnjičenim osobama koje su u zakonskom roku dovedene pritvorskom nadzorniku dok je o svim poduzetim policijskim poslovima izviješteno Općinsko kazneno državno odvjetništvo u Zagrebu posebnim izvješćem.
 

Stranica