BICIKLISTI - STATISTIKA


 
U 2018. godini na području PU zagrebačke evidentirane su ukupno 7833 prometne nesreće, a od toga 346 (354 – 2017) u kojima su sudjelovali vozači bicikla. U njima su poginule 3 (5 - 2017)) osobe.
U 3 mjeseca 2019. na području PUZ-a evidentirano je 1860 prometnih nesreća u kojima je poginulo 9 (13) osoba a ozlijeđeno je 623 (606). Od toga broja evidentirano je 38 (26) prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači bicikla. U njima nije bilo poginulih osoba a ozlijeđeno je 30 (10) osoba.
 
Za upravljanje biciklom vrijede prometni propisi kao i za sva ostala vozila, od razine opremljenosti do zabrane vožnje po nogostupu.
 
Bicikl mora biti opremljen:
  • kočnicom za svaki kotač (naprijed mora biti ručna kočnica)
  • jednim ili dva simetrična svjetla (naprijed bijele boje, stražnja – pozicijska su crvene boje)
  • na prednjoj i stražnjoj strani svake pedale katadiopterom žute boje
  • reflektirajućim tijelima koja reflektiraju svjetlost bijele ili žute boje na bočnim stranicama kotača
  • uređajem za davanje zvučnih signala.
 
OBVEZE I ZABRANE
Ako ste na biciklu, dužni ste se kretati biciklističkim stazama ili trakama, a ako ne postoje, što bliže desnom rubu kolnika.

Od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani.

Vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom.


ZAŠTITNA KACIGA
Vozači bicikla mlađi od 16 godina moraju na glavi nositi zaštitnu kacigu, a starijima od 16 godina se preporučuje nošenje kacige.
 
PREDVIĐENE ZAKONSKE KAZNE
Imajte na umu da za upravljanje biciklom vrijede prometni propisi kao i za sva ostala vozila. To znači da ne smijete upravljati pod utjecajem alkohola u koncentraciji iznad 0,50 g/kg, kretati se po nogostupima, prelaziti biciklom preko pješačkog prijelaza i kretati se zabranjenim smjerovima.

Kazna za vozača bicikla za vožnju pod utjecajem alkohola je 500 kuna, a za kršenje ostalih navedenih odredbi novčana kazna iznosi 300 kuna.
 
 
VOZAČI BICIKALA – OGRANIČENJA I OBVEZE U ODNOSU NA GODINE
- biciklom na cesti smije upravljati osoba koja je navršila 14 godina
- djeca s navršenih 9 godina koja su u školama osposobljena za upravljanje biciklom i za to       im je izdana potvrda, smiju samostalno upravljati biciklom na cesti, a druga djeca s navršenih 9 godina samo u pratnji osobe koja je navršila 16 godina
- vozač bicikla stariji od 18 godina može prevoziti djecu stariju od 8 godina samo ako se na biciklu nalaze posebna sjedala za svaku osobu
- vozač bicikla stariji od 18 godina može prevoziti dijete do 8 godina starosti ako je na biciklu ugrađeno posebno sjedalo prilagođeno veličini djeteta i čvrsto spojeno s biciklom te ako dijete nosi zaštitnu kacigu
- vozač bicikla mlađi od 16 godina mora nositi zaštitnu kacigu
- noću i pri smanjenoj vidljivosti biciklisti su dužni koristiti reflektirajući prsluk, reflektirajuću biciklističku odjeću ili drugu reflektirajuću oznaku.