Zajedničkim snagama suprotstavimo se ovisnosti i zlouporabi droga!

26. lipnja- Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama 

FOTO: Ilustracija
 
Svake godine na današnji dan diljem svijeta obilježava se Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama. Ovaj dan obilježava se još od 1987. godine kada je glavna skupština Ujedinjenih naroda, želeći upozoriti svjetsku javnost na rastući problem zlouporabe droga i potrebu aktivnog uključivanja svih sudionika i na lokalnoj i globalnoj razini, proglasila 26. lipnja Međunarodnim danom borbe protiv zlouporabe droga i nezakonite trgovine drogama. Obilježavanje se provodi u suradnji pojedinaca, zajednica i svih relevantnih institucija uključenih u suzbijanje zlouporabe droga, s ciljem podizanja svijesti o problemu koji droge predstavljaju društvu kao i s ciljem ukazivanja na zdrave životne izbore.

Policijska uprava zagrebačka, kao jedan od sudionika uključenih u borbu protiv droge, pored represivnih aktivnosti, kontinuirano provodi niz aktivnosti usmjerenih k povećanju razine znanja o prepoznavanju rizičnog ponašanja i zlouporabi droga kao i podizanju svijesti javnosti o utjecaju i negativnim posljedicama koje droge imaju na društvo.
 
Policijska uprava zagrebačka i preventivne aktivnosti
 
Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke provode nacionalne preventivne projekte, programe, kampanje i razne preventivne aktivnosti, posebno među mlađom populacijom. Naime, u proteklih 20-ak godina u školama na području grada Zagreba i Zagrebačke županije provode se predavanja s ciljem educiranja i senzibiliziranja mladih o štetnim životnim navikama o ovisnosti, podizanja razine odgovornosti i svijesti o važnosti usvajanja zdravih životnih navika i očuvanju zdravlja. Navedenim aktivnostima u spomenutom je razdoblju bilo obuhvaćeno više od 400.000 učenika, od čega oko 250.000 učenika osnovnih te 150.000 učenika srednjih škola.
 
Ističemo neke od projekata koje u suradnji s drugim institucijama već godinama provodimo, a to su nacionalni preventivi projekt „ZAJEDNO VIŠE MOŽEMO“ koji se, s ciljem prevencije zlouporabe  droga, vandalizma, vršnjačkog nasilja i drugih oblika rizičnog ponašanja, provodi u osnovnim školama s učenicima 4.,5. i 6. razreda te njihovim roditeljima, zatim, preventivni program «NE, ZATO JER NE!» namijenjen učenicima 1. razreda srednjih škola koji se provodi s ciljem sprječavanja zlouporabe sredstava ovisnosti te projekt ''ZDRAV ZA PET'' namijenjen učenicima 8. razreda čiji je cilj aktivno mijenjanje stavova, usvajanje zdravih navika te prevencija ovisnosti i zlouporabe droge, alkohola i igara na sreću.
 
Represivno djelovanje zagrebačke policije- statistički pokazatelji
 
Ovisnost o drogama nije samo zdravstveni problem pojedinca već droga povlači za sobom i niz nezakonitih radnji, a policija kroz kriminalistička istraživanja sprječava i sekundarni kriminalitet (kaznena djela pod utjecajem droga ili kaznena djela radi nabave droga) i još važnije, otkrivanjem kaznenih djela odnosno ulaskom u „tamnu brojku“ kriminaliteta sprječava se tzv. mravlja preprodaja - uvlačenje trećih osoba u svijet kriminala.
 
Naime, upravo zbog prikrivenosti kao jedne od specifičnosti ove vrste kriminaliteta, njegovo razotkrivanje i dokazivanje izrazito je složeno te između ostalog pretpostavlja dugotrajne i planirane policijske aktivnosti, uključujući i one na međunarodnoj razini, a smanjenje „tamne brojke“ te konstantni napori k otkrivanju i suzbijanju kaznenih djela zlouporabe droga, predstavljaju jedan od prioriteta zagrebačke policije, ne samo u smislu učinkovitosti, nego i u smislu dobrobiti cijelog društva.
 
Tijekom 2023. godine, u svezi sa zlouporabom droge, policijski službenici Policijske uprave zagrebačke proveli su 1.060 kriminalističkih istraživanja nad 1.230 osoba, a također je obavljeno 127 pretraga stanova te 35 pretraga vozila. Bilježimo 308 kaznenih djela suzbijanja zlouporabe droga (68 djela više nego godinu ranije) te 1.627 zapljena različitih vrsta droga. Po vrstama droge najčešća je zapljena droge konoplje tipa droga (56,8 %), amfetamina (11,9 %), kokaina (9 %), MDMA i derivata (4,2%), smole cannabisa-hašiša (3,1%), biljke canabisa (1,6%), heroina (1,4%) i dr. Tijekom istraživanja kriminaliteta droga pronađena su i oduzeta novčana sredstva, uređaji i pribor za proizvodnju, vaganje i pakiranje droge, vatreno oružje i razno streljivo, eksplozivne naprave, uređaji za komunikaciju i drugo.
 
Tijekom 2023. utvrđeno je i 1.040 prekršaja iz članka 3., stavak.1. kažnjivo po članku 54. stavak 1. točka 1. u svezi stavka 3. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga za što je prijavljeno 1.040 osoba.
 
U prvih pet mjeseci 2024. godine bilježimo 67 kaznenih djela suzbijanja zlouporabe droga i 647 zapljena droge.
 
Policijska uprava zagrebačka, s ciljem utjecanja na svijest građana, medijski nastoji istaknuti aktivnosti usmjerene na suzbijanje zlouporabe droga te se na WEB stranici Policijske uprave objavljuju priopćenja o značajnijim dovršenim istraživanjima kriminaliteta droga, a ovom prilikom ističemo neke od objava:
https://zagrebacka-policija.gov.hr/vijesti/putem-interneta-nabavljao-vece-kolicine-droge-i-nedozvoljenih-lijekova-iz-raznih-dijelova-europe/96888
https://zagrebacka-policija.gov.hr/vijesti/zagrebacki-ga-policajci-uhitili-nakon-preuzimanja-paketa-u-posti/97922
https://zagrebacka-policija.gov.hr/vijesti/osim-droge-pronadjeni-pistolji-puske-te-veca-kolicina-raznog-streljiva/97909
https://zagrebacka-policija.gov.hr/vijesti/u-podrumu-zgrade-na-podrucju-stenjevca-zagrebacka-policija-pronasla-2-2-kg-marihuane-a-potom-uhitila-51-godisnjaka/97784
https://zagrebacka-policija.gov.hr/vijesti/video-osumnjiceni-da-su-u-prostoru-udruge-omogucili-konzumiranje-droge/97630
https://zagrebacka-policija.gov.hr/vijesti/video-koristeci-uredjaje-za-emitiranje-svjetlosti-ventilaciju-i-filtriranje-zraka-stvorio-uvjete-za-uzgoj-marihuane-u-kuci/96515
 
Zaključno, Policijska uprava zagrebačka i ubuduće će se snažno zalagati i provoditi aktivnosti, uključujući one čiji je cilj informiranje javnosti o ovoj problematici i osnaživanje u uspješnom suprotstavljanju ovom ozbiljnom problemu današnjice, kao i one usmjerene na jačanje svih kapaciteta na otkrivanju i suzbijanju kaznenih djela i prekršaja iz područja zlouporabe droga.
 
Ujedno podsjećamo da je za uspješno djelovanje na području prevencije zlouporabe droga nužna zajednička aktivnost svih subjekata u društvu te još jednom pozivamo na aktivnu borbu protiv ovisnosti i zlouporabe droga.
 
 
 
 
 
 

Stranica