Akcije pojačanog nadzora alkoholiziranosti sudionika u prometu

Slika PU_ZG/slike/MUP/alkotest02.jpg

Od 10. do 13. studenog godine u noćnim i ranim jutarnjim satima na području Policijske uprave zagrebačke provedene su akcije pojačanog nadzora alkoholiziranosti sudionika u prometu i nadzora zlouporabe opojnih droga, a izvan vremena akcije, provođen je pojačani nadzor i alkotestiranje sudionika u prometu kroz redovnu službu.  

 
Foto: Ilustracija
 
Od 10. do 13. studenog godine u noćnim i ranim jutarnjim satima na području Policijske uprave zagrebačke provedene su akcije pojačanog nadzora alkoholiziranosti sudionika u prometu i nadzora zlouporabe opojnih droga, a izvan vremena akcije, provođen je pojačani nadzor i alkotestiranje sudionika u prometu kroz redovnu službu.
 
U dane pojačanih aktivnosti utvrđeno je ukupno 1.571 prometnih prekršaja, od čega je 278 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja. Na mjestu prekršaja, kao mjera opreza, oduzeto je 250 vozačkih dozvola.
 
Kod 42 vozača (14,9 %) alkotestiranjem utvrđena koncentracija alkohola u organizmu bila je veća od 1,5 g/kg, a najviše kod vozača/ice:
 
- 11.11.2011. godine u 19,15. sati, na području PP Velika Gorica,vozaču osobnog automobilarođ. 1966. godine iz Velike Gorica, utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu od 3.01 g/kg, umanjeno za dopuštenu pogrešku od 0,1g/kg. Vozač je sudjelovao u prometnoj nesreći sa materijalnom štetom sa osobnim automobilom zagrebačkih reg. oznaka, a kretao se kolnikom  Trga Seljačke Sloge kod kbr . 2. u mjestu Buševec,  u smjeru juga,gdje je oštetio parkirani osobni automobil. Vozaču je oduzeta vozačka dozvola na 8 dana te je isključen iz prometa i smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.   
 
- 11.11.2011. godine u 00,45 sati, vozačica rođ. 1982. godine, s prijavljenim prebivalištem u Zagrebu, upravljala je osobnim automobilom zagrebačkih reg. oznaka, a kretala se kolnikom Maksimirske ceste. Dolaskom do kbr. 13, prilikom nadzora vozila i vozača, ista je zaustavljena i alkotestirana  te je izmjerena koncentracija alkohola iznosila  1,31 g/kg. Vozačica je isključena iz prometa, a vozačka dozvola je oduzeta na 8 dana.
Inače, za vrijeme akcije od navedenog broja evidentirano je 20žena vozača (7,1 posto) koje su upravljale vozilom pod utjecajem alkohola.
 
Prilikom provođenja zadataka akcije četrdeset i tri (43) osobe su uhićene, a pedeset i šest (56) je smješteno u posebne prostorije do otrežnjenja.
Tijekom provedbe akcije Nadzora zlouporabe opojnih droga, preliminarno je testirano je 21 vozač, dva vozača su odbila preliminarno testiranje i vađenje krvi i urina, a kod 2 vozača uređajem za preliminarno testiranje utvrđena je prisutnost opojnih droga te su odvezeni u zdravstvenu ustanovu na vađenje krvi i urina  radi vještačenja.
                       
PODACI O ŽIVOTNOJ DOBI VOZAČA KOJI SU POČINILI
PREKRŠAJ VOŽNJE POD UTJECAJEM ALKOHOLA
 
 
ŽIVOTNA DOB ALKOHOL
DO 18 0
18 DO 24 72
25 DO 30 79
31 DO 40 69
41 DO 50 38
VIŠE OD 50 20
UKUPNO 278
 
Tijekom navedenog razdoblja, pojačano se postupalo i prema prekršiteljima koji su vozili brzinama većim od dozvoljenih pa je uz 297utvrđenih prekršaja prekoračenja brzine kretanja uređajem «multanova 6 f» , a u vrijeme provođenja akcije dogodila se ukupno 91 prometnih nesreća u kojima su četiri osobe zadobile teške, a 20 osoba je zadobilo lakše tjelesne ozlijede.
 
10/11., 11/12. i 12/13. studenog 2011. uvremenu od 22,00 do 01,00 sati, naprilaznimpravcimaugostiteljskimobjektimana ŠRC Jarun te u Heinzelovoj ulici, policijski službenici Odjela prevencije PUZ-a te policijski službenici  I. i II. postaje prometne policije proveli su preventivnu akciju'' Vozim- nepijem''.


Stranica