Akcijom zagrebačke policije zaustavljen niz provala

  • Slika /PU_ZG/slike/PUZ/2023/prosinac/1412 provale/DSC_2899.JPG
  • Slika
  • Slika

Otuđeni novac četvorica provalnika su međusobno dijelila, trošila na luksuzni život, otuđeni zlatni nakit prodavali i zatim novac opet međusobno dijelili

FOTO: PU zagrebačka

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad četvoricom muškaraca starosti, 36, 34, 32, i 19 godina zbog sumnje u počinjenje  kaznenih djela dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, prisila prema službenoj osobi, krivotvorenje isprava te osam kaznenih djela teških krađa provaljivanjem.
 
Provodeći kriminalističko istraživanje je utvrđeno kako počinitelji gotovo svakodnevno, u večernjim satima nakon što se spusti noć, obilaze ulice u podsljemenskoj zoni u cilju uočavanja domova imućnijih vlasnika u trenutku kada u njima ne bi bilo nikoga. Tada bi prilazili objektu sa stražnje strane te pomoću ljestvi, koje bi donijeli sa sobom, penjali se na terase objekta, a zatim obijali vrata ili prozore kroz koje su ulazili. Po ulasku, ispremetali bi stvari, pretražili ladice, ormare, sefove i otuđivali veće količine novca, zlatnog nakita, satova pa čak i skupocjene parfeme.
 
Ciljanim postupanjem policije utvrđeno je kako su osumnjičeni zajedno počinili kazneno djelo teške krađe provaljivanjem na području I. policijske postaje Zagreb kojom prilikom su otuđili novac i zlatni nakit. Upravo zbog toga, policijski službenici pristupili su uhićenju navedenih osoba kako bi proveli kriminalističko istraživanje.
 
Realizacija je započela u Maksimirskoj ulici kod raskrižja s Mandlovom ulicom u trenutku kada su bili zaustavljeni između više kolona vozila zbog upaljenog crvenog svjetla i u trenutku kada se procijenilo da je situacija povoljna. Prilikom prilaska vozilu osumnjičenih osoba policijskih službenika Jedinice za specijalnu i interventnu policiju i policijskih službenika Službe općeg kriminaliteta, shvatili su situaciju te je vozač vozila naglim ubrzanjem vozila unatrag i naprijed pokušao ipak pobjeći i izbjeći kazneni progon, pri tome oštetivši sedam vozila koja su se nalazila oko njega i ozlijedivši dvojicu  policijska službenika. Policijski službenici su zbog sprječavanja bijega i zaštite imovine i života okolnih građana, upotrijebili sredstva prisile - tjelesnu snagu kojom prilikom su razbili prozore na zaključanim vratima vozila i pod nadzor stavili osumnjičene osobe koje su zatim vezali sredstvima za vezivanje, uhitili i doveli u službene prostorije policije.
 
U daljnjem kriminalističkom istraživanju kod osumnjičenih osoba je pronađen zlatni nakit koji su netom prije otuđili u kaznenom djelu, sredstva maskiranja i druge predmete koji su od značaja za kazneni postupak. Također je provedeno više pretraga domova kojima se koriste osumnjičene osobe kao i osobni automobili.
 
Također, daljnjim provjerama je utvrđeno kako je za osumnjičenim 36-godišnjakom raspisana međunarodna potraga od strane policije Kraljevine Belgije radi izdržavanja kazne zatvora od 8 godina te zbog činjenja kaznenih djela u sklopu zločinačkog udruženja kaznenih djela teških krađa na području Kraljevine Belgije, što dodatno govori o visokom stupnju organiziranosti i kriminalnom ponašanju osumnjičenih osoba.
 
Sveukupna šteta pričinjena ovim kaznenim djelima iznosi minimalno 80.000 eura.
 
Po dovršenom kriminalističkom istraživanju osumnjičeni su u zakonskom roku predani pritvorskom nadzorniku, a posebno izvješće je podnijeto Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu u Zagrebu.
 
 
 
Vezane vijesti:
 
https://zagrebacka-policija.gov.hr/vijesti/provala-u-kucu-95379/95379
 
https://zagrebacka-policija.gov.hr/vijesti/provala-u-centru-95779/95779
 
https://zagrebacka-policija.gov.hr/vijesti/provala-u-ulici-zelengaj/95780
 
https://zagrebacka-policija.gov.hr/vijesti/provala-na-medvescaku-95855/95855
 
https://zagrebacka-policija.gov.hr/vijesti/provala-u-stan-96046/96046
 
 
 
 
 
 

Stranica