„Budi pravi navijač“- učimo da bude uobičajeno, a ne nesvakidašnje

  • Slika /PU_ZG/slike/PUZ/2024/TRAVANJ/Budi pravi navijač/slika 1-3.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Upriličen preventivni program Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskog olimpijskog odbora i Hrvatskog rukometnog saveza

 FOTO: PU Zagrebačka
 
Jučer, 4. travnja 2024. s početkom u 18 sati u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskog olimpijskog odbora i Hrvatskog rukometnog saveza, u Sportskoj dvorani Trešnjevka - Kutija Šibica, upriličen je preventivni sportski i glazbeni program pod nazivom „Budi pravi navijač“.
 
Manifestaciji su nazočili potpredsjednik Vlade Repubilke Hrvatske i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, zamjenik glavnog ravnatelja policije Jozo Šuker, načelnica Ureda glavnog ravnatelja policije Andrijana Bago, načelnik Uprave za javni red i sigurnost Dragan Tokić te načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić.

S ciljem promoviranja pozitivnog i "fair" navijanja, zdravih stilova života kroz sport, te sprječavanja svih oblika govora mržnje na sportskim natjecanjima okupljenima se obratio potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović te se najprije zahvalio svima prisutnima i istaknuo da je veliko zadovoljstvo biti na ovakvom događaju te vidjeti dvoranu ispunjenu ljudima koji se ili bave sportom ili su navijači.

Poručio je mladima da je policija njihov prijatelj te da su „cure i dečki u plavom“ uvijek tu za njih.
U svom govoru je posebno naglasio: „Danas smo se okupili zbog vrhunske sportašice, prerano preminule, naše Eme. Teško nam je kad govorimo o njezinoj sudbini, ali koristim priliku pozdraviti njezinu obitelj kao i sve one koji su također posvetili svoj život i sportu, ali i policiji, uz zahvalu svima koji su zajedno s nama u ovom projektu.“

Ministar je naveo kako je ovaj projekt budućnost navijanja u Hrvatskoj te kako je Ministarstvo unutarnjih poslova već organiziralo nekoliko stotina ovakvih manifestacija pod geslom „Budi navijač a ne razbijač“, ali da i dalje svi skupa moramo raditi na tome da se to poboljša, pozivajući sve da uživaju u ovoj manifestaciji.

Humanitarna revijalna rukometna utakmica u kojoj su se prijateljski odmjerile dvije ekipe, „Žuti i Plavi“ pokazala je i dokazala kako lijepo i pozitivno može izgledati navijanje, kroz poticanje kulture dijaloga, tolerancije i nenasilja.  Zabave nije nedostajalo jer je u sportskom duhu publika poticala i „plave“ i „žute“ da daju sve od sebe kroz ozračje međusobnog uvažavanja, uviđavnosti i poštivanja.

Ekipe su bile sastavljene od 14 članova, i to muških i ženskih igrača, od kojih su neki i zlatni reprezentativci, a kojima su se pridružili i rukometaši u kolicima (osobe s invaliditetom), te zlatni paraolimpijski rukometaši.
Svi su oni izgovarali afirmativne poruke:  „navijači su uvijek podrška igračima“, „ bodrenje i poruke s tribine neka uvijek bude pozitivne“ kao i  poruka  koja sve to u sebi objedinjava „ treba navijati srcem - fer i korektno“.
 
Grupa Adastra, sportsko-pozitivnu atmosferu, koju vjerujemo svi žele da postane uobičajena, a ne nesvakidašnja, ispunila je glazbom. Posebno je emotivan bio trenutak dok su izvodili skladbu „Ema“, posvećenu mladoj rukometašici Emi Groznici, koja je tragično preminula, a kojoj su program i utakmica bili posvećeni.
 
Prisjećanje na mladu osobu koja je bila ispunjena velikom ljubavi prema rukometu, kroz glazbu i ovaj sportski događaj i kulturu navijanja, uz pozitivu „s tribina“  sve je prisutne ostavio bez daha s onim dobrim osjećajem zašto svi volimo pratiti i sudjelovati na sportskim događanjima s kojih se svojim domovima vraćamo spokojno i sretno.
 

Stranica