Daljnjim kriminalističkim istraživanjem otkrivene još dvije lažne zlatne poluge

  • Slika /PU_ZG/slike/PUZ/2023/siječanj/12-1- zlato/zlato-1.png
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Iako izgledom kao prave, radi se o lažnim polugama zlata

FOTO: PU zagrebačka

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke svoju sumnju su opravdali u sklopu nastavljenog kriminalističkog istraživanja nad dvije državljanke Ukrajine starosti 43 i 24 godine i jednom za sada nepoznatom ženskom osobom.

Pa se tako sumnja da su osumnjičena 43-godišnjakinja i za sada nepoznata ženska osoba zajedno počinile  kazneno djelo „Prijevara“ u pokušaju i kazneno djelo „Krivotvorenje znakova za vrijednost“ na štetu trgovačkog društva iz Zagreba na način da su početkom siječnja 2023. godine u popodnevnim satima, s unaprijed stvorenom namjerom da sebi pribave protupravnu imovinsku korist, došle u poslovnicu za otkup zlata na području Trnja te zaposlenicima poslovnice pokušale prodati jednu zlatnu polugu zapakiranu u prozirni plastični omot i koja je prema svim vidljivim obilježjima bila autentična poluzi imenovanog proizvođača. Nakon što zaposlenica poslovnice putem elektromagnetskog uređaja nije mogla utvrditi autentičnost poluge odnosno čistoće zlata, predložila je djelomično rezanje poluge, kako bi se utvrdilo radi li se zaista o zlatu, na što osumnjičene nisu pristale pravdajući se kako će se na taj način umanjiti vrijednost zlatne poluge, a da će istu pokušati prodati u drugoj poslovnici.  U svome naumu, u toj prilici nisu uspjele te su otišle.

Nakon sat vremena, osumnjičena 24-godišnjakinja i za sada nepoznata ženska osoba zajedno su došle u poslovnicu za otkup zlata u Sveticama. Sumnja se da su zajedno počinile kazneno djelo „Prijevara“ i kazneno djelo „Krivotvorenje znakova za vrijednost“ tako da su ovaj put pomoću lažne zlatne poluge uspjele sklopiti ugovor o kupnji te im je isplaćen iznos od 5.480 eura. Nakon što su osumnjičene preuzele novac, otišle su iz poslovnice.  Naknadno je oštećeni, putem uređaja za utvrđivanje autentičnosti plemenitih kovina, ispitao autentičnost kupljene poluge te dokazao kako kupljena poluga nije od zlata.

Tu nije bio kraj protupravnom ponašanju osumnjičene 43-godišnjakinje, sljedećeg dana i ovaj puta u popodnevnim satima, došla je u istu poslovnicu u Sveticama s ciljem prodaje još jedne lažne zlatne poluge iste težine od 100 grama. Obratila se zaposleniku i ovog puta je uspjela u svome naumu, sklopila ugovor i domogla se novca. Osumnjičenoj je isplaćeno 5.565 eura nakon čega je otišla iz poslovnice. Sumnja se da je počinila kazneno djelo „Prijevara“ i kazneno djelo „Krivotvorenje znakova za vrijednost“. Naknadno je oštećeni putem uređaja za utvrđivanje autentičnosti plemenitih kovina, ispitao autentičnost kupljene poluge te kao i u prvom slučaju shvatio da kupljena poluga nije od zlata.
             
Policijski službenici dostavili su posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.
 
 
 
 

Stranica