Dovršeno kriminalističko istraživanje zbog sumnje na trgovanje ljudima

Slika /PU_ZG/ilustracije/foto ilustracija - pol auto.jpg

Prema oštećenoj osobi policija je inicirala pružanje pomoći sukladno Nacionalnom Planu za suzbijanje trgovanja ljudima  

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 36-godišnjakom i 26-godišnjakinjom zbog sumnje da su počinili kazneno djelo „Trgovanje ljudima“ na štetu 56-godišnjaka.
 
Sumnja se da je osumnjičeni, od veljače 2018. godine do 21. rujna 2020. godine oštećenom osigurao smještaj na području Zagreba te uporabom sile i prijetnje ostvario nadzor nad njime i tako ga prisilio na prisilan rad odnosno prosjačenje, a sve s ciljem stjecanja nepripadne imovinske koristi iskorištavanjem oštećenog.
 
Naime, u navedenom razdoblju osumnjičeni je oštećenog gotovo svakodnevno odvozio na parkirališne prostore ispred trgovačkih centara na području grada Zagreba i zagrebačke županije, a tijekom ljetnih mjeseci na područje dalmatinskih gradova od Zadra do Dubrovnika te ga i tamo prisiljavao na prosjačenje. Za vrijeme prošnje nadzirao je oštećenog onemogućujući mu da se udalji s mjesta iskorištavanja, dok bi u vrijeme njegove spriječenosti oštećenog nadzirala osumnjičena 26-godišnjakinja.
 
Novac dobiven od prosjačenja osumnjičeni 36-godišnjak je zadržavao za sebe dok je oštećenom kupovao samo osnovne namirnice. U slučajevima kada osumnjičeni na kraju dana nije bio zadovoljan iznosom pribavljenog novca, fizički je zlostavljao oštećenog što je kod njega dodatno pojačalo strah za život te ga stavilo u odnos ovisnosti prema osumnjičenom.
 
Na takav način postupio je i 18. rujna 2020. godine oko 21 sat, nakon što je oštećenog dovezao na područje jednog zagrebačkog kvarta te ga je, nezadovoljan iznosom pribavljenog novca, fizički napao i teško ozlijedio.
 
Osumnjičeni mu je oduzeo osobnu iskaznicu kako bi imao nadzor nad njim, a tijekom dana bi ga u više navrata nazivao kako bi provjerio koliko je novca isprosio.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku dok je posebno izvješće podnjeto nadležnom državnom odvjetništvu.

FOTO: Ilustracija

Stranica