Džepne krađe – savjeti građanima

Džepari najčešće djeluju u gužvi, koristeći pritom neposredan doticaj sa žrtvom – u sredstvima javnog gradskog prijevoza, na tramvajskim i autobusnim postajama, tržnicama i sajmovima, u trgovačkim središtima, tijekom javnih okupljanja „lukavo“ odabiru žrtve nakon čega koriste bliski kontakt (naguravanje ili naslanjanje tijelom), a znaju se i “dobronamjerno” upustiti u razgovor sa žrtvom, odvraćajući pritom njezinu pozornost.
 
Zavlačenjem ruke u torbicu ili dio odjeće ili oštrim predmetom neprimjetno režu rub torbice ili dio odjeće odakle izvlače novčanik. Često rade u paru - jedan odabire žrtvu i džepari je, a drugi preuzima plijen žustro se udaljavajući.
 
Savjeti
 
Nosite sa sobom samo najpotrebniju količinu novca i kreditnih kartica. Gotovinu, kartice i sitni novac nosite odvojeno, ako je moguće u ručnoj torbici i unutrašnjem džepu jakne. Neka poklopac torbe koja se otvara uvijek bude s unutarnje strane, uz tijelo.
Više pozornosti obratite na svoje vrijednosti koje nosite sa sobom. Svoju torbicu nikada ne ostavljajte otvorenu i izvan vidokruga.
 
Kako postupiti u slučaju krađe?
 
- ako ste žrtva, glasno upozorite okolinu na krađu i počinitelja te glasno zatražite pomoć
- ako ste svjedok, pružite pomoć žrtvi
- odmah obavijestite policiju na broj 192
- zapamtite što više pojedinosti o počinitelju (osobni opis, način odijevanja, hoda...)
- otuđene kartice odmah poništite kako biste spriječili njihovu zlouporabu
 
Kod prijave kaznenog djela džepne krađe, potrebno je dati slijedeće podatke:
 
- Što se dogodilo?
- Gdje se dogodilo?
- Kada se dogodilo?
- Tko prijavljuje djelo (žrtva, svjedok)?
 

Stranica