VIDEO: I dva kotača su jednako važna !

  • Slika /PU_ZG/slike/PUZ/2023/lipanj/I dva kotača su važna/Foto 1.jpg
  • Slika
  • Slika

Budi bitan kotač sigurnosti cestovnog prometa

FOTO/ VIDEO/ ILUSTRACIJA : PUZ
 
Dolaskom toplijih dana sve veći broj biciklista, motociklista i vozača osobnih prijevoznih sredstava sudjeluje u cestovnom prometu.  Iako je posebno vožnja biciklom, poželjan oblik rekreacije i zdravog načina života, biciklisti su i jedna od najugroženijih kategorija sudionika u prometu. Kao i ostali sudionici u prometu biciklisti, motociklisti, mopedisti i vozači osobnih prijevoznih sredstava su se dužni pridržavati prometnih pravila kako bi se povećala ukupna razina sigurnosti u cestovnom prometu.  
 
U srijedu, 7. lipnja 2023. godine s početkom u 11 sati u prostorijama Policijske uprave zagrebačke u Ulici Matice hrvatska održana je konferencija za medije „ I dva kotača su jednako važna“ a koja je usmjerena na preventivno djelovanje i podizanje prometne kulture svih sudionika u prometu s posebnim naglaskom na vozače prijevoznih sredstava na dva kotača (motori, mopedi, romobili, bicikli).
 
“Ovo je samo jedna u nizu preventivnih akcija koje provodimo upravo sa naglaskom na sve one koji su aktivni u prometu na dva kotača. Policijska uprava zagrebačka ne čeka da se dogode prekršaji nego preventivno djeluje a što u konačnici pokazuje i ova preventivna akcija“.  Uvodno je objasnila voditeljica Službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću Marija Goatti. Također voditeljica je dodala:  „Nama je svaki sudionik u cestovnom prometu jednako važan, te kontinuirano slične aktivnosti provodimo vodeći računa i o vozačima na četiri kotača ali i onima najranjavijima… pješacima.“
 
Na našim cestama je sve više vozila na dva kotača, te obzirom da svi dijelimo istu cestu potrebno je naučiti poštivati sve kategorije vozila na cesti. U 2023. godini ozlijeđeno je 115 vozača na dva kotača, dok su četiri motociklista poginula na području Policijske uprave zagrebačke. Kako bi smanjili broj prometnih nesreća i ozlijeđenih osoba u cestovnom prometu te kako bi sigurno stigli do svog odredišta uz određene opće odrednice potrebno je prilagoditi brzinu kretanja na cestama“, naglasio je voditelj Službe prometne policije Krešimir Mišić.

Kliknite i pogledajte video: 
 


 
Veliki doprinos ovoj preventivnoj akciji dao je i dr. Natko Beck koji je na današnjoj konferenciji naglasio : "Ispravnost opreme je jako bitan čimbenik sigurnosti u prometu, kao i kultura vožnje koju trebamo prenositi našoj djeci kojoj smo mi roditelji uzor. Trebamo biti tolerantni jedni prema drugima u prometu, te se truditi stići sigurno na odredište,  a ne brzo. O samoj važnosti opreme govori i krilatica koju volim koristili „Da mozak ne bude kaša, čuva nas kaciga naša“.

Kliknite i pogledajte video :

 



 
Moramo biti svjesni da glazba u prometu ima svoje mjesto ali pod uvjetima propisanim zakonom, odnosno ukoliko ste vozač na dva kotača,  da ju se sluša na jednu slušalicu kako bi sigurno uživali u vožnji. Potrebno je biti obziran jedan prema drugima, poštivati pravila u prometu kako bi uvijek sigurno stigli na iduću lokaciju“, naglasila je pjevačica Gina Damjanović  
 
Klinknite i pogledajte video :


 
 

Koji su savjeti i preporuke?
 
Koje su najčešće greške biciklista, a kojih vozača osobnih prijevoznih sredstava ?
 
Koje su propisane kazne za nepoštivanje prometnih propisa ?
 
Pažljivom i koncentriranom „vožnjom“ kroz tekst koji slijedi, svi ljubitelji kotača pronaći će kratke i osnovne odgovore oko prometne kulture i pravila.

Bicikli- podsjetimo se !
 
Motocikli, mopedi- podsjetimo se !
 
Osobna prijevozna sredstva- podsjetimo se !
 

Stranica