Izvješće Policijske uprave zagrebačke jednoglasno prihvaćeno na Gradskoj skupštini grada Zagreba

  • Slika /PU_ZG/slike/PUZ/2024/TRAVANJ/Izvješće PUZ-a na Gradskoj skupštini grada Zagreba/slika 1.jpg
  • Slika

Načelnik Policijske uprave zagrebačke na 33. sjednici Gradske skupštine grada Zagreba podnio Izvješće o stanju i kretanju sigurnosnih pokazatelja na području grada Zagreba za 2023. godinu

FOTO:  PU zagrebačka
 
U četvrtak, 25. travnja na 33. sjednici Gradske skupštine grada Zagreba načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić podnio je Izvješće o stanju i kretanju sigurnosnih pokazatelja na području Grada Zagreba u 2023. godini koje je jednoglasno prihvaćeno od strane zastupnica i zastupnika. 
 
Načelnik Rašić u svom izlaganju na sjednici Gradske skupštine grada Zagreba istaknuo je najbitnije sigurnosne pokazatelje za 2023. godinu na području grada Zagreba i pritom ocijenio da je opće stanje sigurnosti bilo povoljno i dobro. Isto tako dobro i zadovoljavajuće bilo je stanje i kretanje kriminaliteta, stanje javnog reda i mira kao i stanje sigurnosti u cestovnom prometu.
 
Načelnik Rašić naglasio je da je stopa kriminaliteta na području Policijske uprave zagrebačke 1.323 kaznenih djela na 100.000 stanovnika, što  ovu policijsku upravu po ugroženosti u odnosu na druge policijske uprave u Republici Hrvatskoj stavlja na petnaesto mjesto od dvadeset policijskih uprava.
 
„2023. godine, zabilježili smo 11.313 kaznenih djela te, što je 3,3 posto više kaznenih djela nego prethodne godine, a to je još uvijek oko 3 posto manje kaznenih djela u odnosu na prosjek zadnjih pet godina. Treba istaknuti kako je učinkovitost policije u smislu riješenosti kaznenih djela od 62,6 posto (inače, za 1,4 posto više nego 2022. godine) bila na najvišoj razni, tj, prošle je 2023. godine bila najbolja razriješenost u posljednjih 20 godina. Glede najtežih kaznenih djela, primjerice, u području kaznenih djela protiv života i tijela, možemo spomenuti zabilježenih 5 kaznenih djela ubojstava i 17 pokušaja ubojstava koja su sva riješena“, rekao je načelnik Rašić.
 
Skrenuta je bila pozornost i na smanjenje imovinskog kriminaliteta za 4,1 posto (6.403 kaznena djela odnosno, to je najmanji broj kaznenih djela u zadnjih sedam godina na području Grada Zagreba), što se pripisuje preventivnim aktivnostima policije ali i razvoju samozaštitne kulture građana, ali i na veću učinkovitost ukupno gledajući, u rješavanju kaznenih djela općeg kriminaliteta. Potom je načelnik Rašić nastavio: „Primjerice, uz značajno manji broj kaznenih djela razbojništava (za 29,5 posto), treba istaknuti i vrlo dobru učinkovitost policije u rješavanju i ovih teških kaznenih djela sa ukupnom riješenosti gotovo 79,0 posto što je za 40,4 posto više nego 2022. godine“.
 
U nastavku izlaganja načelnik Rašić je istaknuo: „Tijekom 2023. godine. otkrili smo više više kaznenih djela iz domene organiziranog kriminaliteta(16,5 posto), više kaznenih djela iz kibernetičke sigurnosti( 35,2 posto), kao i više kaznenih djela iz domene suzbijanje zlouporabe droga (42,1 posto)  što govori o dobrom radu policije na otkrivanju i procesuiranju ove vrste kaznenih djela.
 
Što se tiče javnog reda i mira, ni prošle 2023. godine, na području grada Zagreba nije bilo grubog narušavanja javnog reda i mira, niti narušavanja javnog reda i mira u većem obimu kojim bi se remetio normalan rad i život naših građana.
Također, tijekom  2023. godine na području grada Zagreba evidentirano je 11312 prekršaja što je za 3,6 posto manje u odnosu na prethodnu godinu , a najmanji broj prekršaja unazad 5 godina.

U pogledu stanja sigurnosti u cestovnom prometu, načelnik Rašić je naglasio kako je tijekom 2023. godine smrtno stradalo 15 osoba (inače, najmanji broj smrtno stradalih u zadnjih 10 godina) što je za  jednu osobu manje nego 2022. godine, a manje je i teže ozlijeđenih osoba za 3,4 posto. Nadalje je naglašeno da se najteže prometne nesreće događaju prvenstveno zbog neprilagođene i nepropisne brzine kao i vožnje pod utjecajem alkohola.
 
 
Zaključno, što je kroz raspravu bilo i naglašeno, iz trenda kretanja analitičko - statističkih pokazatelja, vidljivo je kako je Policijska uprava zagrebačka spremna odgovoriti na sve zahtjeve vremena u kojem živimo i djelujemo.
 
Nadalje je naglašeno da će Policijska uprava zagrebačka i dalje razvijati sigurnosnu kulturu te svojim aktivnostima zadržati stanje sigurnosti na optimalnoj razini na dobrobit svih naših građana.
 
Na kraju se načelnik Rašić zahvalio svima na suradnji i pozvao na daljnju suradnju u interesu svih naših građana.
 

Stranica