Izvješće Policijske uprave zagrebačke jednoglasno prihvaćeno na Županijskoj skupštini

  • Slika /PU_ZG/slike/PUZ/2023/lipanj/12-6-2023/IMG-3.jpg
  • Slika

Načelnik Policijske uprave zagrebačke na 10. sjednici Županijske skupštine Zagrebačke županije predstavio Izvješće o stanju i kretanju sigurnosnih pokazatelja na području Zagrebačke županije za 2022. godinu

FOTO: PU zagrebačka
 
Danas na 10. sjednici Županijske skupštine Zagrebačke županije načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić predstavio je Izvješće o stanju i kretanju sigurnosnih pokazatelja na području zagrebačke županije u 2022. godini koje je jednoglasno prihvaćeno.

Načelnik Rašić u svom izlaganju istaknuo je najbitnije sigurnosne pokazatelje za 2022. godinu i naglasio da je nakon detaljne analize svih sigurnosnih pokazatelja u 2022. godini, opće stanje sigurnosti na području zagrebačke županije bilo povoljno i dobro.  

„Da je zagrebačka županija jedna od najsigurnijih županija u Republici Hrvatskoj govori pokazatelj o stopi kriminaliteta od 850 kaznenih djela na 100.000 stanovnika, što je najmanja stopa kriminaliteta u odnosu na sve ostale županije. Broj kaznenih djela je za 6,7 posto manji nego prethodne godine i to je ujedno najmanji broj evidentiranih kaznenih djela u zadnje četiri godine a dok je učinkovitost policije u rješavanju kaznenih djela i dalje na zadovoljavajućoj razini i iznosila je 67,4 posto za prošlu godinu“, rekao je načelnik Rašić.

Kad se govori o općem kriminalitetu, koji je ujedno i najzastupljeniji isti je u padu za 5,2 posto u odnosu na prethodnu godinu a riješenost kaznenih djela općeg kriminaliteta je 62,5 posto.

U domeni općeg kriminaliteta naglasio je da su tijekom 2022. godine evidentirana dva ubojstva i 14 pokušaja ubojstava, koja su sva riješena.

Također je istaknuto da je manje i provalnih krađa u domove za 32,9 posto a radi se o kaznenim djelima koja kod građana u velikoj mjeri utječu na subjektivni osjećaj sigurnosti, ovo je ujedno i najveći pad ove vrste kaznenih djela u zadnjih 10 godina na području zagrebačke županije.

Načelnik Rašić naglasio je da je prošle godine kao jedan od prioriteta u radu bio suzbijanje organiziranog i gospodarskog kriminaliteta s posebnim naglaskom na koruptivna kaznena djela gdje su postignuti značajni rezultati a isto tako evidentirano je i 64 kaznena djela iz domene zlouporabe droga kao i 206 zapljena droga. Tijekom kriminalističkih istraživanja kaznenih djela iz domene zlouporabe opojnih droga zaplijenjena su značajna novčana sredstva, oružje i streljivo.

U domeni javnog reda i mira naglasio je da nije bilo grubog narušavanja JRM-a, niti narušavanja javnog reda i mira u većem obimu kojim bi se remetio normalan rad i život naših građana na području zagrebačke županije.

U pogledu stanja sigurnosti u cestovnom prometu evidentirano je 25 smrtno stradalih osoba što je za jednu osobu manje nego prethodne godine, uz naznaku da se najteže prometne nesreće i nadalje događaju prvenstveno zbog neprilagođene i nepropisne brzine, kao i vožnje pod utjecajem alkohola.    

Na kraju izlaganja načelnik Rašić zahvalio se na dosadašnjoj suradnji i pozvao sve na daljnju suradnju, a sve u interesu naših građana.  

Stranica