Jedan od vozača pušio „Joint“ i upravljao vozilom bez položenog vozačkog i bez ikakvog dokumenta

Slika /PU_ZG/ilustracije/IMG_2961.jpg

Sud kaznio desetoricu vozača zbog počinjenih prekršaja u prometu

FOTO: Ilustracija

U četvrtak, 9. rujna 2021. godine oko 23.15 sati, 21-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka južnom kolničkom trakom Samoborske ceste, prometnom trakom za lijevo u smjeru istoka. Dolaskom do raskrižja sa Škorpikovom ulicom, prilikom skretanja ulijevo prema istočnom kolniku, najvjerojatnije uslijed kvara na električnim instalacijama, ispod poklopca motora izbio je požar koji se proširio na unutrašnjost vozila pri čemu je na automobilu nastala materijalna šteta. Obavljenom kontrolom vozila i vozača utvrđeno je da je vozilom upravljao bez položenog vozačkog ispita te da je u krvi imao 1,47 g/kg alkohola. Vozač je uhićen te doveden na Općinski prekršajni sud u Zagrebu radi provođenja prekršajnog  postupka. Na Sudu je proglašen krivim te mu je izrečena novčana kazna u iznosu 15.000 kuna.
 
U petak, 10. rujna 2021. godine oko 17.30 sati, 38-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka središnjim dijelom prilaznog kolnika kućnog broja 19 A Jarunske ulice, krećući se vožnjom unatrag u smjeru zapada. Ne vodeći računa o položaju i smjeru kretanja svog vozila te o položaju parkiranih vozila, stražnjim dijelom vozila naletjela je na prednji dio parkiranog osobnog automobila zagrebačkih registarskih oznaka u vlasništvu trgovačkog društva pri čemu je nastala materijalna šteta. Nakon prometne nesreće, 38-godišnjakinja je osobnim automobilom napustila mjesto događaja, bez da je ostavila podatke o sebi i vozilu. Međutim, otprilike tridesetak minuta kasnije vozilom se vratila na mjesto događaja, što je uočio policijski službenik koji je osiguravao mjesto događaja prometne nesreće te je započeo s provođenjem službenih radnji. Naime, nakon što ju je alkotestirao te utvrdio koncentraciju alkohola od 2,12 g/kg, vozačica ga je verbalno napala, a zatim se krenula samovoljno udaljavati pješice s mjesta događaja. Radi sprječavanja njenog bijega policijski je službenik uporabio sredstva prisile tjelesnu snagu i sredstva za vezivanje te ju uhitio. Sljedećeg dana vozačica je dovedena na Općinski prekršajni sud u Zagrebu radi provođenja prekršajnog  postupka. Na Sudu je proglašena krivom te joj je izrečena novčana kazna u iznosu 16.942,50 kuna kao i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju tri mjeseca.
 
Istog dana, nekoliko minuta prije ponoći, 25-godišnjak je upravljao osobnim automobilom novogradiških registarskih oznaka Savskom cestom u smjeru sjevera, vozeći u suprotnom smjeru. Obavljenim nadzorom vozila i vozača utvrđeno je da je vozilom upravljao pod utjecajem alkohola od 1,58 g/kg u organizmu. Vozač je uhićen te doveden na Općinski prekršajni sud u Zagrebu. Na Sudu je proglašen krivim te mu je izrečena novčana kazna u iznosu 12.000 kuna.
 
U subotu, 11. rujna 2021. godine, tridesetak minuta iza ponoći, 32-godišnjak je upravljao osobnim automobilom daruvarskih registarskih oznaka Zagrebačkom avenijom u smjeru zapada. Obavljenim nadzorom vozila i vozača kod raskrižja s Rudeškom cestom utvrđeno je da vozilom upravlja pod utjecajem alkohola od 1,59 g/kg u organizmu. Nakon što je uhićen, vozač je doveden na Općinski prekršajni sud u Zagrebu. Proglašen je krivim, a izrečena mu je novčana kazna u iznosu 10.000 kuna.
 
Istog dana, oko 2 sata, 30-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka Avenijom Dubrovnik u smjeru istoka. Obavljenim nadzorom vozila i vozača, utvrđeno je da upravlja bez vozačke dozvole te pod utjecajem alkohola od 0,62 g/kg u organizmu. Također, vozač kod sebe nije imao osobnu iskaznicu niti bilo koji drugi dokument temeljem kojeg bi se mogao utvrditi njegov identitet. Vozač je uhićen i doveden na Općinski sud u Novom Zagrebu gdje je proglašen krivim te mu je izrečena novčana kazna u iznosu 13.200 kuna.
 
Otprilike dva sata kasnije, 38-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka Dobojskom ulicom u smjeru sjevera. Obavljenim nadzorom vozila i vozača kod kućnog broja 34 utvrđeno je da vozilom upravlja pod utjecajem alkohola od 1,66 g/kg alkohola u organizmu. Vozač je uhićen te doveden na Općinski prekršajni sud u Zagrebu radi provođenja prekršajnog  postupka. Na Sudu je proglašen krivim te mu je izrečena novčana kazna u iznosu 10.000 kuna.
 
Iste večeri, oko 19.20 sati, 31-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se kolnikom Zagrebačke avenije u smjeru juga. Obavljenim nadzorom vozila i vozača, policijski su službenici utvrdili da je za vrijeme vožnje pušio tzv. joint, a potom ponuđeno mu ispitivanje na prisutnost droga u organizmu vozač je odbio kao i vađenje krvi i urina uz stručni liječnički pregled. Navedeno mu, međutim, nije bio jedini prekršaj. Naime, također je utvrđeno da je vozilom upravljao bez položenog vozačkog ispita i bez da je koristio sigurnosni pojas dok kod sebe također, za vrijeme vožnje, nije imao prometnu dozvolu vozila niti osobnu iskaznicu. Nakon što je uhićen, vozač je doveden na Općinski prekršajni sud u Zagrebu gdje je proglašen krivim te kažnjen kaznom zatvora u trajanju od 60 dana, uvjetno na rok od jedne godine. Također, izrečena mu je novčana kazna u iznosu 1.500 kuna.
 
Niti dva sata kasnije, oko 21 sat, 47-godišnjak je za vrijeme dok je u krvi imao alkohola 1.78 g/kg i s isteklom vozačkom dozvolom, upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se sjevernim kolnikom autoceste A1, lijevom prometnom trakom u smjeru jugozapada. Dolaskom do 10. kilometra+ 150 metara, nije se kretao sredinom obilježene prometne trake te je vozilom sletio s kolnika na meki teren i prednjim dijelom naletio na zaštitnu ogradu, nakon čega se zaustavio na mekom terenu razdjelnika kolnika. U prometnoj nesreći nastala je materijalna šteta. Vozač je uhićen i doveden na Općinski sud u Novom Zagrebu. Proglašen je krivim te mu je izrečena novčana kazna u iznosu 12.300 kuna.
 
Iste večeri oko 22.30 sata, 25-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka kolnikom autoceste A3 u smjeru istoka, na način da se nije kretao sredinom obilježene prometne trake. Obavljenim nadzorom vozila i vozača kod prometnog čvora Buzin, alkotestiranjem je utvrđeno da je vozilom upravljao za vrijeme dok je u krvi imao alkohola 2,71 g/kg te da nije koristio sigurnosni pojas. Nakon što je uhićen, vozač je doveden na nadležni prekršajni sud gdje je proglašen krivim te kažnjen novčanom kaznom u iznosu 11.300 kuna, a izrečena mu je i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od jedan mjesec.
 
U nedjelju, 12. rujna oko 7.30 sati 22-godišnjak je, za vrijeme dok je u krvi imao alkohola od 2,34 g/kg, upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se sjevernom kolničkom trakom Balokovićeve ulice u smjeru zapada. Dolaskom do raskrižja s Meštrovićevim trgom skrivio je prometnu nesreću s materijalnom štetom. Nakon prometne nesreće vozilom je napustio mjesto događaja, a da nije ostavio svoje osobne podatke i podatke o vozilu kojim je počinio prometnu nesreću. Niti desetak minuta kasnije, oko 07.38 sati, nastavljajući vožnju zapadnom kolničkom trakom Cimerrmanove ulice u smjeru juga, dolaskom u oštri desni zavoj kod kućnog broja 76, nije prilagodio brzinu kretanja vozila osobinama ceste iz kojeg razloga je izgubio nadzor nad vozilom, prešao na istočnu kolničku traku namijenjenu za kretanje vozila iz suprotnog smjera te prednjim dijelom vozila naletio na prednji lijevi dio teretnog automobila zagrebačkih registarskih oznaka čiji je vozač upravljao istočnom kolničkom trakom u smjeru sjeverozapada. U  prometnoj nesreći nastala je materijalna šteta. Nakon što je uhićen, vozač je doveden na nadležni prekršajni sud gdje je proglašen krivim te kažnjen novčanom kaznom u iznosu 21.600 kuna.

Stranica