Jednoglasno prihvaćeno Izvješće o stanju i kretanju sigurnosnih pokazatelja na području grada Zagreba za 2020. godinu

Slika /PU_ZG/slike/PUZ/2021/SRPANJ/16-7-21/foto02.jpg
FOTO: PU zagrebačka

U četvrtak, 15. srpnja na 2. sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba načelnik Policijske uprave zagrebačke g. Marko Rašić predstavio je Izvješće o stanju i kretanju sigurnosnih pokazatelja na području Grada Zagreba u 2020. godini koje je jednoglasno prihvaćeno.

Načelnik Rašić u svom izlaganju istaknuo je najbitnije sigurnosne pokazatelje za 2020. godinu ali i naglasio da je prošla godina za sve zaposlenike Policijske uprave zagrebačke bila jedna od najizazovnijih obzirom na pandemiju COVID-19 i potrese koji su se pogodili Grad Zagreb.

Uvjeti rada u okolnostima pandemije COVID-19 kao i potresi bili su dodatni izazov ali i svojevrsni test za sve zaposlenike Policijske uprave zagrebačke te su policijski službenici i u takvim okolnostima sve zadaće koje su stavljene pred njih uspješno obavili. 

Nakon detaljne analize svih sigurnosnih pokazatelja u 2020. godini, procijenjeno je da je opće stanje sigurnosti na području grada Zagreba bilo povoljno i dobro, a isto tako da je stanje i kretanje kriminaliteta, stanje Javnog reda i mira, kao i stanje sigurnosti u cestovnom prometu bilo zadovoljavajuće i dobro.

U prilog tome govore i pokazatelji vezani za kaznena djela ali i pokazatelji učinkovitosti policije u rješavanju kaznenih djela.  U 2020. godini, zabilježeno je 11.742 kaznenih djela, što je za gotovo 13 posto manje kaznenih djela nego prethodne godine odnosno to je i ujedno najmanji broj kaznenih djela u zadnjih 20 godina.  Učinkovitost policije u rješavanju kaznenih djela je na zadovoljavajućoj razini, a ukupna riješenost kaznenih djela je 56 posto.

Kad se govori o općem kriminalitetu koji je ujedno i najzastupljeniji on je na gotovo istoj razini kao i prethodne godine uz bolju učinkovitost policije u rješavanju takvih kaznenih djela.

U sferi kaznenih djela protiv života i tijela izdvajamo kaznena djela ubojstva kojih je evidentirano šest od kojih je pet riješeno, dok se na razrješavanju preostalog jednog intenzivno radi uz naznaku da u zadnjih pet godina nema neriješenih kaznenih djela ubojstava.

Nadalje izdvojili bi i kaznena djela protiv imovine koja su u padu za 4,2 posto, dok bi naglasili da je manje evidentirano  provalnih krađa u domove, a radi se o kaznenim djelima koja kod građana u velikoj mjeri narušavaju subjektivni osjećaj sigurnosti.

Ujedno naglašen je  manji broj kaznenih djela razbojništava koji su u padu za 15 posto.

Tijekom 2020. godine, postignuti su značajni rezultati u sferi tamne brojke kriminaliteta uz naznaku da je jedan od prioriteta u radu bilo i suzbijanje organiziranog i gospodarskog kriminaliteta sa posebnim fokusom na koruptivna kaznena djela za koja treba biti svjestan da su kaznena djela čije je razotkrivanje i dokazivanje izrazito složeno i iziskuje ustrajan rad policijskih službenika.  Isto tako evidentirano je 178 kaznenih djela zlouporabe opojnih droga dok je ostvareno 1 454 zapljena droge.

Tijekom provođenja kriminalističkih istraživanja vezanih uz suzbijanje zlouporaba droga zaplijenjena su i znatna novčana sredstva, uz oružje i streljivo.

U domeni Javnog reda i mira na području grada Zagreba, nisu zabilježena gruba narušavanja, niti narušavanja u većem obimu kojim bi se remetio normalan rad i život naših građana. 

U 2020. godini, na području grada Zagreba evidentirano je 12 352 prekršaja, što je za 1,5 posto više nego u odnosu na prethodnu godinu.

Vezano za sigurnost cestovnog prometa naglašeno je da je tijekom 2020. godine u odnosu na prethodnu godinu evidentirano 15 posto manje prometnih nesreća, smrtno su stradale 23 osobe što je za 7 osoba više, dok je ukupno ozlijeđenih osoba 20 posto manje.

Najteže prometne nesreće i dalje se događaju prvenstveno zbog neprilagođene i nepropisne brzine kao i vožnje pod utjecajem alkohola.

Visoka razina profesionalnosti i odgovornosti u radu svih zaposlenika Policijske uprave zagrebačke uz dobru suradnju sa svim čimbenicima sigurnosti i tijelima državne uprave rezultat su toga da je uspješno odgovoreno na sve izazove tijekom 2020. godine, uključujući i izazove pandemije COVID-19 kao i potresa. 

Na kraju izlaganja načelnik Rašić se svima zahvalio i pozvao na daljnju suradnju.

Stranica