Kampanja „MANJE ORUŽJA, MANJE TRAGEDIJA“ - učinite svoje okruženje sigurnijim i bez sankcija predajte ilegalno oružje

  • Slika /PU_ZG/slike/PUZ/2021/OŽUJAK/MOMT- 12-03-21/1.jpg
  • Slika

U Informativnom centru za prevenciju Policijske uprave zagrebačke u Martićevoj ulici intenzivirana je nacionalna kampanja pod nazivom „Manje oružja, manje tragedija“, koja je prošle godine modernizirana i provodi se pod sloganom “Učinite svoje okruženje sigurnijim“.

Policijska uprava zagrebačka već godinama provodi navedenu kampanju pod nazivom „Manje oružja manje tragedija“, s ciljem senzibiliziranja javnosti i poticanja na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja, bez ikakvih sankcija.

Policijska uprava zagrebačka je početkom ožujka 2020. intenzivirala provedbu preventivne  Kampanje čija je svrha je spriječiti zlouporabu oružja, eksplozivnih tvari i drugih ubojitih sredstava,  ali i sprečavanja, kao i utjecati na podizanje razine svijesti građana o opasnostima od oružja i minsko-eksplozivnih sredstva. Dugoročno, kampanja je povezana sa željom stvaranja sigurnije budućnosti u kojoj će se zlouporaba oružja svesti na najmanju moguću mjeru i težnjom za uspostavljanjem veze između javnosti i policije. Tom prilikom u znaku kampanje uređen je i izlog Informativnog centra za prevenciju. 

Glavna značajka Kampanje je omogućavanje vremenski neograničene dobrovoljne predaje zabranjenog i dozvoljenog oružja. Oružje se može predati uvijek i protiv osobe koja ga dobrovoljno predaje neće se pokretati ni prekršajni niti kazneni postupak ukoliko oružje prijavi nadležnom tijelu radi predaje prije poduzimanja izvida prekršaja sukladno zakonu kojim se uređuju prekršaji i započinjanja izvida kaznenih djela te hitnih dokaznih radnji sukladno zakonu kojim se uređuje kazneni postupak odnosno zakonu kojim se uređuju policijski poslovi i ovlasti ( Zakon o nabavi i posjedovanju oružja građana, NN 94/18, 42/20, čl. 79, st. 1 i st. 5).

Dragovoljna se predaja odnosi na sve vrste oružja, no naročito na oružje kategorije A - zabranjeno oružje: automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojni projektili s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegovi dijelovi, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje.
 
Provedbom kampanje, pozivaju se i apelira se na sve one koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva da ga bez straha od sankcija prijave policiji, s napomenom da građani ne donose sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje već da o svojoj nakani predaje obavijeste policiju na broj telefona 192, nakon čega će policijski službenici u civilu doći na dogovoreno mjesto i preuzeti opasno sredstvo.
 
Na besplatnoj telefonskoj liniji 0800 8892, građani se mogu informirati o dragovoljnoj predaji oružja.
 
PODACI O DRAGOVOLJNOJ PREDAJI ORUŽJA NA PODRUČJU PU ZAGREBAČKE U 2020. GODINI:
-           kategorija „A“ - automatsko oružje (dugo i kratko) 53 komada, rasprskavajuće oružje 346 komada;
-           kategorija „B“ - dugo i kratko oružje 134 komada;
-           streljivo - za dugo i kratko oružje 41.546 komada
-           eksplozivi - 1.8 kg

FOTO: PU zagrebačka

Stranica