Kao osoba ovlaštena za raspolaganje financijama oštetila gradsku kulturnu instituciju

Slika /PU_ZG/ilustracije/lisice.jpg

Novac trošila, između ostalog i za luksuznu odjeću, unajmljivanje luksuznih automobila, kupovinu zemljišta

FOTO: Ilustracija
 
Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 50-godišnjakinjom zbog osnovane sumnje da je počinila kaznena djela Zlouporaba položaja i ovlasti, Povreda vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, Krivotvorenja službene ili poslovne isprave i Pranje novca te nad 40-godišnjakom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo Pranje novca.
 
Sumnja se da je 50-godišnjakinja kao zaposlenica gradske kulturne institucije i osoba s ovlastima za internet i mobilno bankarstvo, u razdoblju od sredine kolovoza 2021. do 13. veljače 2024., s poslovnog računa u više navrata u privatne svrhe podizala novčana sredstva u gotovini. S tim sredstvima u privatne svrhe plaća je namirnice, luksuznu odjeću, hotele, troškove iz restorana, taksi usluge, te je na račun članice svoje obitelji po kojoj je opunomoćenik u više navrata uplaćivala novčane iznose koje su kao takve neosnovane transakcije čime je sebi pribavila znatnu ne pripadajuću materijalnu korist.
 
Također, sumnja se da kako bi prikrila protuzakonito prisvajanje novca i izbjegavanje svoje kaznenopravne odgovornosti, nije prikazivala poslovne događaje koji se odnose na evidentiranje utrošenih sredstava, niti je sastavljala godišnja financijska izvješća za instituciju u kojoj radi za 2021., 2022. i 2023.godinu. Krajem 2023. godine kod primopredaje dužnosti između bivše i nove odgovorne osobe u instituciji u kojoj radi, potpisala je i predala tri stanja novčanih sredstava po poslovnim bankovnim računima s neistinitim podacima.
 
Ujedno, sumnja se da je u dogovoru s 40-godišnjakom, kako bi zametnuli trag i lažno prikazali da sredstva proizlaze iz zakonitog izvora, od ožujka 2023. do veljače 2024., s računa članice obitelji, prethodne protupravne uplate novaca s poslovnog računa institucije prebacivala u nekoliko navrata na račun 40-godišnjaka u iznosu od 129.863 eura. U zajedničkom dogovoru s tim novcem su kupovali razna zemljišta, na koje se osumnjičeni upisao kao vlasnik, a ona upisivala založno pravo na ime Sporazuma, radi osiguranja novčane tražbine temeljem navodno danog zajma od 60.000 eura.
 
Zajednički su, sumnja se, također u razdoblju od kraja 2021. do početka 2024. godine, unajmljivali luksuzne automobile i koristili ih u privatne svrhe, a sve plaćali nezakonito pribavljenim novcem od institucije u kojem ona radi. Uz sve navedeno, osumnjičena je i putem online platformi i društvenih mreža prodavala luksuzne stvari kupljene s novcem koji joj ne pripada.
 
Ukupna materijalna šteta pričinjena ovim kaznenim djelima iznosi 1.334.823 eura.
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku, a posebno izvješće dostavljeno nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Stranica