Lažno se predstavili kako bi se domogli novca

Slika /PU_ZG/ilustracije/PRILOG br. 2 Brošura - 1 dio.jpg

Prijevare na kućnom pragu - zagrebačka policija savjetuje građane

FOTO: Ilustracija

Jučer, 14. listopada oko 16 sati na Peščenici u Sachsovoj ulici, dvojica su nepoznatih počinitelja došla do stana 79-godišnjakinje, lažno se predstavili se kao službene osobe te od nje zatražili provjeru novčanica koje ima. Nakon što je 79-godišnjakinja povjerovala u njihovu lažnu priču predala im je nekoliko desetaka tisuća kuna.

Slijedi kriminalističko istraživanje u cilju pronalaska počinitelja ovog kaznenog djela.
 

Prijevare na kućnom pragu – savjetujemo građane

Treba biti svjestan da prevaranti uvijek iznova, lucidno i maštovito, ali bez suosjećanja, pokušavaju oštetiti potencijalnu žrtvu.

Obično mole za neku (pri)pomoć, sitnu uslugu, prodaju predmete ili nude usluge, lažno se predstavljajući. Žele zadobiti vaše povjerenje ili sažaljenje jer tako pripremaju teren za ući u vaš stan.
Prilagođavaju način i mogućnost činjenja kaznenog djela shodno trenutnim okolnostima, procjeni žrtve i mogućem riziku. Imajte na umu da se vješti prevaranti često koriste jednostavnim trikovima. Rizik je veći što je žrtva starije životne dobi. Samozaštitno ponašanje jako je bitno i može doprinijeti sprječavanju počinjenja kaznenih djela prijevara.   
 
Policijska uprava zagrebačka podsjeća svoje građane da, ukoliko se susretnu s nepoznatim osobama koje su uporne u namjeri da ih se pusti u dom, a koje su lukave u smišljanju razloga zbog kojega bi ih trebalo pustiti, nipošto ne čine to, bez prethodne provjere o kome se radi.
Takve osobe:
- spremne su vrlo maštovito predstaviti se kao zaposlenici raznih institucija, pružatelji medicinskih usluga ili čak kao službene osobe,
- samo iskorištavaju lakovjernost potencijalnih žrtava.
 
Policijska uprava zagrebačka upozorava svoje građane da budu oprezni s “nepoznatim gostima”, pa čak i s onima koji prethodno nazovu kako bi “najavili” svoj dolazak.
Kod nenajavljenih posjeta nepoznatih osoba, ne otvarajte kućna vrata dok ne provjerite tko je i što želi. Ne nasjedajte na trikove poput raznih ponuda i prodaje.
Budite sumnjičavi, ne otvarajte vrata ni sumnjivim službenim osobama, dok vam prvo ne pokažu službenu ispravu ustanove koju zastupaju (policajci, bankari, električari, serviseri, instalateri Interneta i slično).
 Ako sumnjate na osobe koje Vam se na taj način predstavljaju, odmah nazovite 192, prijavite takve slučajeve i zapamtite što više detalja o tim osobama kako bi nam pomogli u njihovom pronalasku.
 
     Preporuke
•    Ne žurite! Uzmite si vremena i dobro provjerite tko želi ući u Vaš dom.
•    Ne puštajte nepoznate osobe u svoj dom, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ.
•    Ne dajte se impresionirati odlučnim nastupom nepoznate osobe pred vratima, njegovom titulom,
     ljubaznošću, bespomoćnošću ili dobrom prilikom za kupovinu.
•    Zatražite na uvid  dokument sa fotografijom ili  službenu iskaznicu za službene osobe i to provjerite  
     odnosno pogledajte kroz „špijunku“ ili s otvorenim vratima ali obavezno uz korištenje sigurnosnog
     lanca.
•    Ako unatoč Vašem odbijanju , nepoznati počinitelj i dalje uporno pokušava ući u dom , zamolite za
     pomoć susjeda i odmah o tome obavijestite policiju.
 
     Suradnja građana i policije
•     Zapamtite izgled osobe.
•     Ukoliko je moguće zapišite registarsku oznaku vozila s kojim se koristi nepoznata osoba, boju, marku ili druge karakteristične podatke.
•     Ne dirajte stvari koje je dirao počinitelj kako se ne bi uništili tragovi koji mogu poslužiti za otkrivanje i hvatanje počinitelja.
•     Možda ste posramljeni što ste dozvolili biti prevareni, ali ako ne prijavite, prevarant će, dok broji od vas ukradene vrijednosti, vrebati novu žrtvu i novu priliku.
•     S punim povjerenjem prijavite ovakve prijevare policiji na 192.

Stranica