„Lily“ – upriličen preventivni program koji progovara o nasilju prema ženama

  • Slika /PU_ZG/slike/PUZ/2024/TRAVANJ/LILY 5-4-2024/1naslovna.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

„Ni jedna žrtva više, ni jedna žena manje“ - neka ne bude mrtvo slovo na papiru

FOTO: PU Zagrebačka

Jučer, 5. travnja 2024. s početkom u 18 sati u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Ravnateljstva policije i Policijske uprave zagrebačke, u Studentskom domu „Stjepan Radić“, upriličen je program u sklopu preventivnog projekta “Lily“, s fokusom na senzibilizaciju javnosti o problemu nasilja prema ženama.
 
Manifestaciji su nazočili potpredsjednik Vlade Repubilke Hrvatske i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova doc. dr. sc. Irena Petrijevčanin, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, zamjenik glavnog ravnatelja policije za opću sigurnost Damir Barić, načelnica Ureda glavnog ravnatelja policije Andrijana Bago te načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić.
  
Poruka je jasna: nulta stopa tolerancije prema svim oblicima nasilja. U tom duhu osnaživanja društva na bezuvjetno reagiranje na nasilje, okupljenima se obratio potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović koji je zahvalio svima koji su se odazvali pozivu policije da prisustvuju ovom događaju. Istaknuo je kako policija više godina provodi ovakve preventivne akcije diljem Hrvatske u cilju ukazivanja na nasilje nad ženama te kako je program Lily prošle godine vidjelo 46 800 osoba koje su se tako educirale na temu rodnog nasilja. Temeljna poruka koju je ministar iznio: „svi moramo na vrijeme reagirati ako sumnjamo na neko nasilje u našoj blizini i naša je dužnost svima prijaviti takva ponašanja nadležnim institucijama“.
 
Ministar je izrazio sućut obiteljima žrtava dvaju ubojstava koja su se dogodila danas u Zagrebu te istaknuo kako je i jedna ubijena žena previše i da se nada da će ovakvi programi aktivirati cjelokupno društvo da se na vrijeme spriječe takva teška kaznena djela.
 
Program je objedinio dvije komponente: preventivno edukativnu predstavu „Vrijeme leptirica“ i sportski program „Vježbaj i isprobaj tehnike samoobrane s policajcima“.
 
Predstava je nastala suradnjom Službe prevencije Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova i društveno angažiranih akademskih umjetnika sa svrhom edukacije i senzibilizacije javnosti, a posebice davanja pozitivnih obrazaca ponašanja mladima kako bi se nasilje stavilo na stup srama kao neprihvatljivo društveno ponašanje za koje nema opravdanja. Režiju potpisuje akademski dramski umjetnik Vedran Komerički, a uz njega u predstavi glume akademske dramske umjetnice Tena Pataky, Katarina Arbanas i Karmen Sunčana Lovrić. Sastavni dio predstave je i glazbeni nastup tenora Mate Grgata sa skladbom „Nessun dorma“.
 
Glumci predstave „Vrijeme leptirica“ vizualizirali su okupljenima stvarni događaj iz prošlosti i moguće događaje i situacije u nekom budućem vremenu s istim kobnim poveznikom…..nasiljem. Kroz umjetnički prikaz brojnih „lica“ nasilja, osvijestili su „svjedoke“ u ovom slučaju koliko je važno da društvo, što znači svako ponaosob, bez zadrške i nećkanja, reagira na bilo koji intenzitet nasilja i prijavi ga.
 
Gledajući oblike nasilja na „daskama koje život znače“, ne ostaje se imun na pomisao da svaka ispravna i pravovremena reakcija na nasilje spašava živote. Upravo onakva kakva treba biti - provokativna predstava kroz igranje uloga žrtve i nasilnika motivira na aktivno djelovanje u smjeru podržavanja tolerancije, rodne jednakosti i ravnopravnosti.
 
Iako temeljena na bolnoj temi - femicidu, predstava u svojoj završnici zrači optimizmom za budućnost žena koje su svojom snagom, mudrošću i upornošću te emancipacijom doprinijele napretku i boljitku čovječanstva.
 
Program, osmišljen na način da probudi emocije kroz umjetnost, nastavljen je kroz sportski program koji su demonstrirale policijske službenice specijalne i interventne policije kroz praktične tehnike samoobrane s ciljem osnaživanja žena.
 
„Ni jedna žrtva više, ni jedna žena manje“ - neka ne bude mrtvo slovo na papiru, nego nagrada za pravovremenu reakciju na detektirano nasilje, gdje god ono bilo. 
 
 

Stranica