Na zagrebačkim prometnicama policajci ovog vikenda zabilježili 546 prometnih prekršaja

Tijekom vikenda, od 6. do 9. kolovoza 2021. godine, na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 546 prometnih prekršaja, od čega 40 prekršaja vozača s alkoholom,  zatim 261 prekršaj nepropisne brzine, 87 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa, 26 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, dva pod zabranom, četiri prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 126 ostalih prekršaja.
 
Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

U nedjelju, 8.  kolovoza 2021. godine oko 5.40 sati, 65-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se autocestom A3 u smjeru Bregane. Provedenim nadzorom kod prometnog čvora Bobovica, odavao je sumnju da bi mogao biti pod utjecajem alkohola te mu je ponuđeno ispitivanje na prisutnost alkohola u organizmu koje je pokazalo kako je vozač pod utjecajem alkohola (2,21 g/kg).  Osumnjičenom je vozačka dozvola oduzeta na 12 sati te je uhićen i smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelanja opojnog sredstva.
 
U petak, 6. kolovoza 2021. godine oko 3 sata, 25-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom splitskih registarskih oznaka, a kretala se Avenijom Marina Držića u smjeru sjeverozapada. Kod raskrižja s Trgom kralja Petra Krešimira IV. sudjelovala je u prometnoj nesreći s materijalnom štetom dok je obavljenom provjerom utvrđeno kako je 25-godišnjakinja pod utjecajem alkohola (1,66 g/kg9 zbog čega je uhićena i smještena na otrježnjenje.
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirano je ukupno pet osoba – test negativan.

Od ukupno 39 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod devet vozača (28,2%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirana su tri mlada vozača (7,7%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Prilikom provođenja akcije, četiri osobe su smještene u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i četiri osobe su uhićene i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Stranica